Slika vrijedna skoro milion evra stajala prekrivena prašinom iza vrata dnevne sobe: Vlasnici mislili da je kopija

GS
Slika vrijedna skoro milion evra stajala prekrivena prašinom iza vrata dnevne sobe: Vlasnici mislili da je kopija

Slika Pitera Brojgela Mlađeg, jednog od najpoznatijih flamanskih umjetnika iz 17. vijeka, prodata je na aukciji u Parizu za nevjerovatnih 780.000 evra.

Slika koju su njeni vlasnici smatrali kopijom i držali je iza vrata dnevne sobe u kući na sjeveru Francuske, stručnjaci nazivaju “izuzetnom”, a zbog dimenzija od 184 puta 112 centimetara, važi za jedan od najvećih Brojgelovih radova. Porodica vlasnika, koja je željela da ostane anonimna, posjeduje sliku još od 1900. godine i oduvijek su je zvali “Brojgelovom”, ali su mislili da je kopija.

Međutim, kada su pozvali procjenitelja Maloa de Lukasa radi ostalih slika u njihovoj staroj kući, on je došao do iznenađujućeg otkrića. Slika je bila potpuno neupadljiva, jer je bila prekrivena prašinom i stajala iza vrata sobe.

- Stigao sam u malu dnevnu sobu koja nije bila dobro osvijetljena. Počeo sam da procjenjujem i okretao se iza vrata, vidjele su se dvije trećine ove slike. I tada sam je zapravo otkrio. Ovo je najveći trenutak moje karijere. Ali, naravno da sam bio oprezan jer je prilično retko pronaći Brojgela kako visi u dnevnoj sobi - izjavio je Lukas.

Pakleni Brojgel

Vjeruje se da je nastala između 1615. i 1617. godine i prikazuje gužvu u kancelariji seoskog advokata. Poznata je pod nazivom “Plaćanje godišnjih poreza”, “Plaćanje desetine” i “Kancelarija poreznika”. Piter Brojgel Mlađi bio je najstariji sin poznatog oca Pitera Brojgela Starijeg, jednog od najvećih umjetnika flamanske renesanse.

Stekao je slavu živopisnim prikazima života na selu, a poznat je i kao “pakleni Brojgel” zbog fantastičnih prikaza pakla i grotesknih scena. Ovu sliku kupio je anonimni kupac iz Švajcarske, prenosi mreža ABC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana