Смију ли вјерници имати интимне односе током Васкршњег поста?

GS
Foto: Facebook

Васкршњи пост важи за најстрожи и многи су у дилеми да ли су дозвољени интимни односи, а мишљење није исто код свих.

Теолог Милош Стојковић објаснио је једном приликом за Курир да је важно да, поред поста храном, постимо и дјелима, јер само ако "постимо и дјелима пост постаје онај прави и свеобухватни."

"Узалуд је да постимо храном, а да, на примјер, не разговарамо са својим ближњима, рођацима, пријатељима, јер је и сам Бог који се рађа, чије рођење чекамо током поста, казао да ко не воли човјека, не може вољети ни Бога. Важно је да вјерници знају да нам је узалуд да постимо читав пост храном, а не миримо се и не мијењамо себе изнутра. С друге стране, пост је установљен да би током трајања истог мислили више на своју душу", навео је Стојковић.

Вјерски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да би идеално било да се вјерници током поста одрекну алкохола и цигарета.

"Сексуални односи нису забрањени, поједини кажу да се треба уздржавати. Суштина поста није у суздржавању од хране, као што већина људи мисли, није пост дијета. Суштина је да просвијетлимо наше мисли. Ништа нећемо добити тиме ако само промијенимо исхрану, није суштина одрећи се само меса већ и неких дјела, рецимо интернета, серија... Џабе вам пост ако код куће бијете жену и дјецу!", навео је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана