Ово су знаци да вас партнер лаже и обмањује

ГС
Foto: Илустрација

Наиме, према новој анкети спроводеној на узорку од 2000 људи, један од осам испитаника признаје да лаже свог партнера.

Забрињавајуће је и да један од 12 учесника анкете признаје да је лагао о невјерству у вези, а додатних 8% испитаника је било неискрено по питању свог тренутног емотивног статуса или веза из прошлости.

Можда вас неће изненадити да мушкарци лажу чешће од жена. Миленијалци лажу највише, а као најчешће изговоре користе табу теме, као што су хитни случајеви у породици, смрт или сахране.

Како бисмо вам помогли у потрази за истином, доносимо вам савете стручњака, који вам говоре о знаковима на које би требало обратити пажњу.

Др Џорџина Барнет, која је иначе психолог у савјетовалишту, објашњава да су изрази лица и контакт очима који траје предуго кључни индикатори који „указују на непоштење“.

Знаци да ваш партнер лаже

– Њихов контакт очима са вама траје предуго – више него што је природно или типично. Или покривају очи рукама – објашњава др Барнет.

Она такође упозорава да би лажов могао „да спречи контакт очима фокусирајући се на неки предмет, попут телефона, или да просто гледа унаоколо. Исто тако, могли би у потпуности да избјегавају контакт очима“.

– Многи људи вјерују да ако их неко гледа право у очи да је то показатељ искрености, али заправо увјежбани и прекаљени лажови имају тенденцију да користе контакт очима да би вас преварили – они имају дужи контакт очима него просјечна особа која ово ради. Често једва да трепћу док покушавају да задрже ваш поглед – др Барнет додаје, преносе Новости.

Она каже да је све то дио стратегије „да вас изманипулише да мислите да су поштени“ док показују понашање које повезујемо са истином, пише портал Yahoo Lifestyle.

Додатни примјери неискрености

Оно што још одаје људе који покушавају да вас обману је и њихово понашање, јер им се дешава да жмире када им је непријатно, трљају чело и врат, или им капци примјетно трепере. Др Барнет каже да су то само неки од показатеља уочљиви код неискрених особа.

– Можда ћете примјетити и и појачано знојење и црвенило на лицу. Мање самоувјерени или нервозни лажови често ће манифестовати уобичајена понашања која повезујемо са лажовима. Оваквима људима поглед често “лута” по просторији, или пак гледају улево или удесно на неколико секунди како би себи “купили” вријеме да се одморе од кривице коју доживљавају гледајући у очи драге особе – додаје она.

Десет најчешћих лажи:

– Рећи да сте заузети да избјегнете нешто да радите или да видите некога

– Рећи да нисте видјели поруке или мејлове када заправо јесте

– Кажете да сте добро када заправо нисте

– Кажете да сте болесни када нисте

– Кажете да вам се свидео поклон који вам се заправо не свиђа

– Кажете да сте срећни када нисте

– Рећи да нешто кошта више или мање него што је заправо коштало

– Кажете да вам се испразнила батерија на телефону

– Рећи да вам се допао оброк који је неко спремио а заправо није

– Кажете да вам се допада нечија одјећа иако то није случај

Психолог открива како да препознате прељубника

Психолог Данијел Ејкорн је у видео снимку на Инстаграму открио како бисте могли да утврдите да ли вас партнер вара. Он је објаснио да постоји “једна психолошка тајна” на коју би требало обратити пажњу када желите да утврдите да ли је ваш емотивни партнер неверан.

Желим да се оградим и напоменем да ово функционише само ако нисте нарушили њихово повјерење. У супротном би њихова осећања према вама могла бити оправдана – рекао је он на почетку, прије него што је представио облик понашања који би у свакој вези требало да представља велики знак упозорења.

Дакле, ако се забављате са неким и та особа почне да вас оптужује да је варате, или је забринута да сте у контакту са другим људима без икаквих доказа, то обично значи да управо та особа баш то ради, невјерна је или комуницира са другима. Само је забринута да и ви радите исто то – рекао је психолог.

Данијел је објаснио да се у психологији ово понашање назива “пројекција”. Људи имају тенденцију да на друге особе пројектују оно што је у њима – додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана