Научници открили разлог због чега вас партнер нервира

ГС
Foto: Илустрација

Када смо под стресом фокусирамо се на негативне особине партнера прије него на позитивне.

Управо је то закључак истраживања објављеног у магазину Social Psychological and Personality Science. Прошле су студије показале како "животни" стрес може утицати на однос с партерном али на наше понашање. Ова истиче како стресан живот може утицати на то како ће партнери комуницирати и гледати један на другог. Али ова студија истиче једну другу ствар; стрес може да утицати и на то што прво примјетимо, попут тога да вас партнер нервира, да крититикује и да нема стрпљења.

- Открили смо да особе које стално доживљавају пуно стреса изван односа, попут проблема на послу, прије ће примијетити негативне ствари на партнеру - наводи докторица Лиса Неф.

Неф и колеге су пратили у студију 79 хетеросексуалних партнера који су тек вјенчани, испунили су упитник сваке вечери 10 дана гдје су биљежили своја понашања и партнерова. Прије студије су се изјаснили и о количини стреса у животу.

Сазнали су да они који су недавно пролазили кроз стресно раздобље јесу и посебно свијесни свакодневних промјена код партнера у виду негативних понашања, а они сматрају како њихов партнер уноси у однос негативност током тих 10 дана, ако се резултати упореде с испитаницима који нису под стресом.

Нови парови ће се прије фокусирати на позитивна понашања него негативна код партнера, али то траје док траје и фаза "меденог мјесеца".

Чини се да један стресан дан није утицао на то да се партнер усмјери на негативне особине код партнера, открива истраживање. Ради се о накупљеном стресу који ће често утицати на промјену смјера пажње.

За многе људе су прошле године биле јако тешке а стрес везан за пандемију и даље је присутан. Ако се партнери који су под стресом фокусирају на негативне стране партнера, то ће сигурно утицати на однос, преноси Аваз.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана