Закерберг испао са листе највећих богаташа

ГС
Foto: Танјуг/AП

Оснивач Фејсбука Марк Закерберг је изгубио 71 милијарду долара од почетка године и испао са листе најбогатијих људи на свијету.

"Блумберг" наводи да је Закерберга највише коштало убјеђење да је скуп виртуелних свијетова назван "Метаверзум" сљедећа велика ствар у свијету технологије, преноси Н1.

Иако је ова година била тешка за све америчке гиганте, чини се да је најтеже погођена "Мета", заједно са својим власником Марком Закербергом.

Закерберг је прије само двије године "био тежак" 142 милијарде долара и био међу елитном групом топ 10 милијардера на Блумберговој листи.

Ситуација је почела да се мијења када је Фејсбук промијенио име своје кровне компаније у "Мета".

Мета, која посједује Фејсбук, Инстаграм, WhatsApp, Oculus и Messanger,, је у последњих годину дана много уложила у "Метаверзум", идеју о виртуелној реалности која се још увијек није исплатила. У исто вријеме, пад популарности Фејсбука довео је до повлачења инвеститора и одлива зараде.

Компанија се недавно суочила и са критиком стручњака, шире јавности и инвеститора када се сазнало да је "Мета" била свјесна да Инстаграм ствара зависност и проблеме код младих људи и да по том питању ништа нису урадили.

Због свих тих догађаја, недавни извјештаји о приходима су суморни.

Мета је у фебруару први пут забиљежила пад броја корисника на Фејсбуку, што је изазвало историјски пад цијена акција и смањило Закербергово богатство за 31 милијарду долара. То је један од највећих падова досад забиљежених у свијету технолошких гиганата.

Виртуелни кривац

Акције су дијелом пале и због улагања у "Метаверзум", скуп дигиталних свијетова за које се "Мета" клади да су будућност и сљедећа велика ствар у свијету техологије.

Аналитичари за "Блумберг" кажу да није било приче о "Метаверзуму" и виртуелној реалности, Мета би била тамо гдје се "Алфабет" (власник Гугла) тренутно налази када су у питању приходи.

Са 53,9 милијарди долара, Закерберг тренутно заузима 22. мјесто међу свјетским милијардерима, што је најнижа позиција у посљедњих десетак година, преноси Б92.

Скоро комплетно Закербергово богатство је везано за акције "Мете".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана