Токинг хедс се плашили затвора у Југославији

Tanjug
Foto: Ilustracija

ЊУЈОРК- Некадашњи гитариста и клавијатуриста утицајних Токинг хедс Џери Харисон каже да су се чланови америчког бенда својевремено били плашили одласка у затвор прилком једног гостовања у Југославији.

У интервјуу њујоршком музичком часопису Спин, говорећи о искуствима "најлуђе концертне недеље" током турнеје Токин хедс почетком осамдесетих, Харисон се присјетио наступа у Загребу, гдје је са предгрупом Том том клабом био наступао клавијатуриста Тајрон Дауни, који је имао "приличну зависност од кокаина".

"Кад смо дошли иза Гвоздене завесе (кокаин) наравно ођедном није био доступан. Кад смо стигли до Загреба (Тајрон) је постајао стварно узнемирен. Неко нас је хтео интервјуисати. Пошао сам са Тајроном, а он је почео причати све луђе и луђе, о ЛСД искуствима и слично", присјетио се Харисон.

Према његовим ријечима, додатан проблем су били захтјеви за фотографисање за које је помислио да би америчке музичаре могло ставити у компромитовани положај.

"Изненада сам помислио: ''Сачекај мало! Направиће причу о дегенерисаним западњацима који су дошли кварити младост Југославије. Била је још под Титом у то време. Рекох: ''Видим шта радите, интервју је готов!", присјетио се музичар.

Након концерта у загребачком Дому спортова за ког је Харисон навео да је "прошао сјајно", бенд се спремао за лет из Југославије када је "Тајрон откачио и почео пишати свуда по аеродрому. Мислили смо: ''Ићи ћемо у затвор у Југославији''. На срећу наш туристички водич је био на нашој страни јер није желео мрље на послу", рекао је Харисон.

Према његовим ријечима, Дауни је из Загреба послат авионом на Јамајку.

Токинг хедс су 27. јула 1982. године наступали у Загребу, а претходно 26. јула на београдском "Ташмајдану".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана