Сучић одговорио Карајлићу, најављује забрану извођења својих песама

Танјуг
Foto: ДИК-КОНЦЕРТ/ПРОМО

ЗАГРЕБ - Вођа загребачког састава Забрањено пушење Сејо Сексон, правим именом Давор Сучић, саопштио је данас да ће уложити све законске могућности да спријечи да његове пјесме изводи доктор Неле Карајлић, односно Ненад Јанковић.

"Овакав човјек више не може и неће изводити моје пјесме, а поготово оне о Сарајеву јер их нити заслужује нити их је вриједан те намјеравам уложити све законске могућности да га у томе спријечим", навео је Сучић.  Након што је недавно најавио тужбу "против незаконитог кориштења" његових пјесама у пројекту "Rock El Classico", Карајлића и виолинисте  Стефана Миленковића, Сучић је сада најавио и "све потребне правне радње" да се судски забрани да његова дјела Карајлић уопће јавно користи и изводи. 

"Ову тему нисам спомињао у ранијем допису, јер нисам желио додатно загађивати простор у медијима, али послије свих неистина које је у свом исказу пред јавност изнио Јанковић, дотичном сам ипак присиљен одговорити", истакао је Сучић.

У свом одговору на прво саопштење Сучића, Карајлић је био навео да је поред бившег колеге из бенда и он одлучио заштитити име Забрањено пушење, и да судски неће успјети да му забрани извођење пјесама сарајевског бенда.

Карајлић је навео и да су у питању биле двије пјесме на које је Сучић полагао право и да су оне избачене из репертоара "Rock El Classico", чији је први концерт у Загребу најављен за 17. јун.

"По закону о ауторском праву сваки аутор може особи одузети дозволу за кориштење дјела уколико исти нарушава моралне и етичке принципе које аутор сматра битним", навео је сада Сучић.

Уз саопштење је Сучић приложио неколико линкова ка, како је навео, дијелу Карајлићевих "медијских иступа и ескапада, који су скупљени за потребе судског процеса", а свједоче "о Нелетовим политичким позицијама, вишегодишњем говору мржње те паролама и пјесмама које величају пресуђене ратне злочинце".

Сучић је навеода га на такве Карајлићеве "ставове и иступе већ дуже вријеме упозоравају".

" За мене најдубљи и најбитнији разлози зашто не желим да моја дјела користи Карајлић, налазе се на жалост и на његову срамоту, на бројним сарајевским гробљима, гдје леже кости 11.000 Сарајлија", оцијенио је Сучић.

Према његовим ријечима, те Сарајлије су "уз четири године изгладњивања и терора, поубијали управо ликови које је Неле годинама величао у својим пјесмама и интервјуима".

"И који су уз сво учињено зло, 1996. по доласку СФОРа и успостави мира присилили на исељење готово све Србе из Федерације БиХ и подстакли праведни и осветнички гњев Карајлића, овековјечен у идеји да поново укреше тенк којим ће се коначно вратити у Сарајево", навео је Сучић.

 

Иако каже да се надао да ће оваква Карајлићева реторика временом посустати, Сучић тврди да и данас свједочи "перверзној потреби Нелета да исмијава и вријеђа свој град и своје бивше суграђане и њихове жртве, износећи при том ноторне лажи о масовном изгону Срба или покушајима да га се ликвидира".

"Мишљења сам да се о овој теми ни убудуће ништа неће промијенити и да овакав човјек више не може и неће изводити моје пјесме, а поготово оне о Сарајеву јер их нити заслужује нити их је вриједан, те намјеравам уложити све законске могућности да га у томе спријечим", најавио је Сучић.

Поменувши да је Карајлић провео "15 година народњачког стажа у бенду Емира Кустурице", Сучић је навео да је ту добио отказ јер је "такође био суспектан на малверзације". 

Сучић је оптужио Карајлића да покушава незаконитим радњама да стекне право на 50 посто његових дјела, "иако је његов удио у стваралаштву бенда далеко, далеко скромнији". 

У саопштењу се наводи да је Сучић већински аутор бројних пјесама Забрањеног пушења, неких други чланови бенда, или аутори, док су "Пклатови 1 и 2" пола пола између њих двојице. 

Према Сучићевим наводима, Карајлић је већински аутор само пјесама."Анархија Алл Овер Башчаршија", "Абид", "Пут у средиште рудника Крека Бановићи", "Шеки ис он тхе роад агаин", "Чејени одлазе", "Недеља кад је отиш'о Хасе", "Дан Републике" и "Кањон Дрине".

Сучић је навео и да његових пјесама има више од двије и да временски чине више од пола пројекта "Rock El Classico".

Додао је да су то његове пјесме  "Пишоња и Жуга", "Фикрета", "Ибро Дирка", "Бос ил' хаџија" и "Звијезда над Балканом", а на то је "скренуо пажњу и организаторима концерта у Загребу".

"Бренд и име Забрањено пушење је већ 15 година заштићено у цијелом свијету због чега дотични све ове године и наступа искључиво под својим именом, иако је одређених инцидената на које смо морали реагирати ипак било", додао је Сучић.

Примијетивши да "добар дио публике цијени Нелетов допринос и улогу у бенду прије 30 година", Сучић је додао да би "и Неле требао да се бар понекад подсјети шта су његови сарадници, пријатељи и суграђани преживљавали од стране данас правоснажно осуђених ратних злочинаца и њихових војски". 

"Треба ли да га подсјетим да су кућу у којој су настали и Пушење и Надреалисти и сви хитови које доктор данас својата, погодили са 11 граната, а докторовог, како каже бившег партнера послали у болницу са 46 комада стакла у глави", саопштио је  Сучић. 

Према његовим ријечима, Карајлића треба подсјетити да "није угодно слушати пароле о Радовану и Ђурђевдану колико год оне доносиле симпатија у његовој новој домовини".

Сучић је навео и да "послије оволико година недостатка икакве емпатије и елементарне људскости, Неле због својих дискутабилних и шовинистичких ставова, данас у очима многих људи изазива огорчење и нелагоду, а поготово кад пјева пјесме о Пишоњи и Фикрети, кад пјева о Сарајеву".

Сучић је навео и да "послије оволико година недостатка икакве емпатије и елементарне људскости, Неле због својих дискутабилних и шовинистичких ставова, данас у очима многих људи изазива огорчење и нелагоду, а поготово кад пјева пјесме о Пишоњи и Фикрети, кад пејва о Сарајеву". 

"И Неле, не дај да ти наноси душевну бол што живим у Загребу. У Сарајеву сам сваки мјесец, на истој адреси на Кошеву, са истим људима и са истом личном картом. Путујем аутом, бусом, авионом. Вјеруј ми, сваки је превоз јефтинији од тенка", додао је Сучић.

У саопштењу се Сучић успротивио и томе што Карајлић, како је навео, Загреб изједначава са пјевачевим "нечасним београдским ангажманом".

"Који си провео пљујући по рањеном Сарајеву, величајући људе који су га рушили, поткрадајући успут своје бивше саборце и њихово ауторско власништво. Зато, Неле, пјевај своје пјесме. И сам кажеш да их имаш пуно и да их људи воле. Јер једино иза њих стоји твоје срце. Ако га још има", навео је Сучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана