Шта се крије иза албума "Let It Be" и ко је задао "пољубац смрти" Битлсима?

ГС
Foto: википедиа

Битлси се враћају ове јесени са новом књигом, ремиксом последњег албума и дуго очекиваним документарним филмом који би требало да баци ново свјетло на њихов распад.

Легендарни "Let It Be", објављен 1970., дуго се сматрао албумом о разлазу групе.

Дјелимично је то због тога што је то њихов последњи објављени албум, али и због тога што је услиједио документарац о снимању плоче који је приказао дубоке тензије међу славном четворицом.

Ствари, међутим, нису тако једноставне. "Let It Be" је заправо снимљен пре албума "Аббеy Роад" из 1969., али је остао на полици годину дана јер бенд њиме није био задовољан. Заправо, Пол Макартни никад није био задовољан јер није учествовао у стварању албума славног продуцента ФИла Спектора.

Нови ремикс албума потписује Џајлс Мартин, син продуцента Битлса Џорџа Мартина и требало би да буде ближи ономе што је група желела. Џајлс Мартин је у разговору за НМЕ ове недеље признао да је "Полов највећи проблем био у томе што је иначе имао много утицаја на аранжмане, а то је са Спектором изостало".

Успони и падови

Редитељ новог документарца "The Beatles: Get Back" Питер Џексон прегледао је многе сате материјала који нису ушли у оригинални документарац како би приказао радоснију страну снимања албума "Let It Be".

Ринго Стар је одушевљен.

"Имали смо успоне и падове, али чак и са свим тим, а то ћете видети у верзији Питера Џексона, много смо се забављали, што у оригиналном документарцу није приказано", рекао је Ринго.

Посебно им је забаван био ненајављени концерт на крову зграде у којој је било седиште њихове компаније Епл. Данас легендарни концерт био је њихов, показало се, последњи наступ. Разговори из документарца основа су и нове књиге о Битлсима.

Историчар рока Мицхка Асајас тврди да ће књига ставити тачку на причу да се група распадала у време снимања плоче "Let It Be".

"Ја сам био први који је веровао у разне митове попут 'Пол и Џон су се мрзели и једва су разговарали'. Али из њихових разговора видимо да су били врло блиски. Ствари су почетком 1969. биле добре", рекао је Асајас АФП-у.

"Сваки бенд има расправе у студију. Али било је шокантно (кад се појавио оригинални документарац) јер то нико пре није видео", додао је.

Можда то буде и време да се поновно процени ко је одговоран за распад групе што се често приписује Макартнију јер је у марту 1970. објавио да напушта бенд.

Асајас каже да је "пољубац смрти" заправо задао Ленон пола године прије, кад је колегама из групе у разговору рекао да му је доста и да одлази.

Пол је често био најзахтјевнији и отворено критичан према Харисоновом компоновању, али он је био и покретачка радна снага групе и онај који је свирао на Харисоновим песмама, док их је Ленон углавном избјегавао.

"Да Пол није био у бенду, веројатно бисмо снимили два албума јер смо били лењи клипани", рекао је Ринго недавно.

"Али Пол је радохоличар. Џон и ја бисмо седели у врту, упијали зеленило с дрвећа и кад је зазвонио телефон, знали смо да је он. 'Хеј момци, идемо у студио', рекао би", испричао је бубњар Битлса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана