Скандал на Оскарима: Да ли су "старије бијеле глумице" прекршиле правила Академије?

ГС
Foto: Танјуг/АП

Номинација Андрее Рајзборо за Оскара у категорији најбоље глумице највеће је овогодишње изненађење с обзиром на то да је номинована за улогу у малом, нискобуџетном филму "To Leslie".

Изненађење је толико да је у Холивуду почело да се поставља питање да ли је при томе дошло до кршења правила Америчке филмске академије који одређују начине на који је дозвољено да се лобира за неки филм или улогу у трци за Оскара.

Наиме, у петак је академија објавила да ће размотрити начине на који су се спроводиле кампање и провјериће да ли је при томе било кршења правила због којих би требало мијењати та иста правила када се говори о друштвеним мрежама и дигиталним комуникацијама.

У склопу агресивне кампање, холивудске звијезде недјељама су хвалиле глуму Андрее Рајзборо у филму "То Леслие", а међу њима су биле Ејми Адамс, Кејт Винслет, Шарлиз Терон и Мелани Лајнски које су то чиниле на друштвеним мрежама, ишле су на пројекције филма а често и водиле разговоре након пројекције с ауторима филма.

Они који подржавају Андреу Рајзборо тврде како су те глумице, објавама на друштвеним мрежама, само навеле колико су одушевљене њеном глумом и тиме покушале да привуку пажњу на филм чији је буџет био мали и није могао да се такмичи с богатијим ривалима.

Али, сумње су се појавиле када двије тамнопуте глумице, Данијела Дедвајлер и Вајола Дејвис, нису освојиле номинацију. Једна неименована особа, стручњак за Оскаровске кампање, рекао је за портал Тхе Wрап како је "Џејсон Вајнберг, менаџер Андрее Рајзборо, мобилисао армију старијих бијелих дама. То није дозвољено ако си члан Академије. Али када ти то менаџер каже, а ти си старија глумица, шта да радиш?". Вајнберг је један о великих холивудских играча играча који брине о каријерама глумица као што су Лора Дерн, Алисон Вилијамс, Кристина Ричи и Наоми Вотс.

Он подсјећа да су од новембра прошле године пројекцијама филма "То Леслие" присуствовале Шарлиз Терон, Гвинет Палтроу, Кортни Кокс, Едвард Нортон, Џенифер Анистон и Мини Драхвер.

То се наставило у децембру и јануару када су Мередит Виеира, Миа Фароу Алисон Џејни и Џо Мантења називали "To Leslie" "малим филмом с великим срцем". Занимљиво, сви су користили исту фразу у својим објавама. Глумица Мери Мекормак, супруга Мајкла Мориса, редитеља филма "То Леслие", ретвитовала је те објаве на свом Твитеру и Инстаграму. А онда су то уочили корисници друштвених мрежа па се закључило како се ради о координисаној кампањи.

Филм "To Leslie" снимљен је за мање од милион долара, у америчким биоскопима приказивао се само недјељу дана и зарадио је само 27.000 долара прије него што је почео да се приказује на ВОД-у.

Академија ће сада проверити је ли се радило о тзв. grass root кампањи која је дозвољена или је било кршења правила Академије. Наиме, према правилима, директно контактирање чланова Академије како би се промовисао неки филм строго је забрањено.

Уједно, чланови Академије не смеју да коментаришу номиноване током њихове кампање. Ако то раде, могу да буду избачени из Академије на годину дана. То се односи на Фејсбук и Твитер, али се не спомиње Инстаграм, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана