Седам непознатих чињеница о животу Коко Шанел

elle.rs
Седам непознатих чињеница о животу Коко Шанел

Данас Шанел спада у најлуксузније брендове топ класе, али је у вријеме велике Коко то био екстравагантан искорак напред за све појмове моде.

Тачно 19. августа навршило се 130 година од рођења креаторке која је била први визионар моде, жена која је прославила софистициран стил и која је комплетној модној индустрији дала вјетар у леђа и одвела је корак напред.

Њен стил испратио је велики број дизајнера, од Тома Форда преко Хелмута Ланга, Дерека Лама, Оскара де ла Ренте и Карла Лагерфелда, који је омогућио епономној линији да живи и послије Коко. У жељи да обиљежимо 130 година од рођења велике Коко, одлучили смо да вам донесемо 7 мање познатих чињеница о француској дизајнерки.

1. Опатице су славној креаторки пружиле прво знање о ткању

Опатице из самостана у ком је Коко одрастала су славној креаторки пружиле скоро па комплетно знање о ткању, материјалима које је Шанел касније искористила креирајући своје моделе.

2. Прије модне каријере, Коко је била пјевачица

Да, добро сте прочитали. Славна креаторка (којој је право име Gabrielle) је пjевала у чувеном париском бистроу „la Rotunde". Управо ју је песма "Who has seen Coco in the Trocadero?" , коју је често пjевала, инспирисала да касније да себи надимак "Коко".

3. Имала је аферу са нацистом

Током Другог свjетског рата, она је била у вези са њемачким официром, Хансом Гунтхером вон Динклагеом, који је био један од кључних њемачких шпијуна. Још увијек су недоказане индиције да је сама креаторка била шпијун.

4. Она је први дизајнер који је лансирао соптсвени парфем

Сада већ култни парфем Шанел 5 је први парфем који је назван по неком дизајнеру. Ово је био потез праве "шефице".

5. Други свјетски рат је уништио посао креаторке

Ратно вријеме је било крајње контроверзан период за креаторку коју су оптуживали да је поред љубавне афере са нацистом. Оптужбе су присилиле креаторку да затвори свој бутик 1939. године, али чим се рат завршио - Коко се вратила и то тријумфално.

6. Лондонска улична расвета има угравиран лого чувене краторке, два слова CC која се преплићу

Ко год је шетао Лондоном, и то око Вестминстера могао је да примjети овај детаљ за који се везује крајње романтична легенда по којој је војвода од Вестминстера био толико заљубљен у своју љубавницу, па је одлучио да њене иницијале угравира поред свог "W". Али та легенда је изгледа само легенда, с обзиром на то да сви у Лондону тврде да су испреплетена слова иницијали "City Councila".

7. Већина цитата која се приписују креаторки нису њени

Иако је била врло бритког ума, креаторка не стоји иза сваког цитата који јој се приписује. На примjер, овај није њен: "Гдjе би неко требао да стави парфем?" млада дjевојка је упитала, а креаторка јој одговорила: „На мjестима на којима жели да је мушкарац пољуби".

Извор:елле.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана