Сад и званично: Сандра Мељниченко постала милијардерка

ГС
Foto: Aгенције

Руски бизнисмен Андреј Мељниченко препустио је својој супрузи Александри Мељниченко власништво над двије највеће свјетске компаније за производњу угља и ђубрива дан прије него што му је Европска унија санкционисала средства, тврде извори упознати са овим питањем, преноси Ројтерс.

Мељниченко, који је своје богатство стекао у годинама након пада Совјетског Савеза 1991. године, одрекао се својих удјела у произвођачу угља SUEK AO и групи ђубрива EuroChen Group AGЕ 8. марта, на дан свог 50. рођендана, оставивши супрузи, која је српског поријекла, Александри Мељниченко, стварно власништво над компанијама.
Како се даље наводи, до 8. марта, Мељниченко је посједовао двије компаније кроз ланац трустова и корпорација који се протеже од Москве и швајцарског града Цуга до Кипра и Бермуда, према правним поднесцима које је прегледао Ројтерс.
Од 2006. године, Мељниченкова супруга је била друга по реду иза свог мужа на листи стварних власника двије компаније у повјереничким документима, тврде анонимни извори. То је значило да ће она свакако наслиједити власништво над компанијама у случају да јој муж умре.
О улози Мељниченкове жене први је извјестио швајцарски лист Tages-Anzeiger. Њена улога у SUEK-у, као и вријеме промjене власништва и други детаљи су овдjе први пут пријављени. Мељниченка, који је основао  SUEK и ЕuroChem прије двије деценије, Форбс је рангирао као осмог најбогатијег човјека Русије прошле године, са процијењеним богатством од 18 милијарди долара.

Европска унија је санкционисала Мељниченка 9. марта, наводећи његову наводну блискост са Кремљем, као дио покушаја Запада да казни руског предсједника Владимира Путина за инвазију на Украјину започету 24. фебруара. Санкције, које укључују замрзавање његове имовине, забрану уласка у Европску унију и забрану ентитетима из ЕУ да му обезбјеђују средства, не односе се на његову супругу, нити ћерку и сина пара.

Мељниченко је поријеклом Рус, али је рођен у Бјелорусији, а мајка му је Украјинка. Њега је и Велика Британија 15. марта ставила на своју листу санкција. Швајцарска је увела санкције против њега сљедећег дана.
Бизнисмен је у изјави Ројтерсу у марту, након увођења санкција ЕУ, рекао да је рат у Украјини "заиста трагичан" и апеловао је на мир. Портпарол Мељниченка је тада рекао да он нема „никаква политичка опредјељења“. Западне владе увеле су свеобухватне санкције руским компанијама и појединцима у покушају да натјерају Москву да се повуче. Међутим, неки руски бизнисмени под санкцијама, укључујући Романа Абрамовича и Владимира Јевтушенкова, пренијели су имовину на пријатеље и чланове породице, што подстиче сумње у ефикасност ових покушаја притиска на Москву.

Мељниченко, чија је резиденција била регистрована у швајцарском алпском летовалишту Сент Мориц док га нису погодиле санкције, дао је упутства о промјени власништва над својим компанијама из склоништа у близини планине Килиманџаро, гдје је прослављао рођендан, рекла је једна особа добро упозната са ситуацијом.

Иначе, Андреј Мељниченко је један од најбогатијих људи на свијету са богатством које се процјењује на 22,7 милијарди долара, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана