Принц Хари стигао у Канаду

Tanjug
Принц Хари стигао у Канаду

ЛОНДОН - Британски принц Хари допутовао је у Канаду да би започео нови живот са супругом Меган и осмомјесечним сином Арчијем после кризе у краљевској породици настале изненадном објавом пара да се повлачи с краљевских дужности.

Војвода од Сасекса отпутовао је Канаду након што се у недјељу увече први пут обратио јавности откако је Бакингемска палата најавила да ће се он и његова супруга Меган одрећи титула и неће представљати краљицу као чланови краљевске породице.

Принц Хари је рекао да су Меган и он жељели да наставе да служе краљици, али да "то није било могуће".

Војвода од Сасекса је саопштио да ће "закорачити у непознато" и одступити са функције вишег члана краљевске породице, наводећи да "заиста није било друге опције."

Додао је да су се Меган и он надали да ће наставити да служе краљици, али без финансирања из јавних фондова.

"Нажалост, то није било могуће", рекао је принц Хари, пренео је ББЦ.

Међутим, принц је рекао да жели да буде јасно да он и Меган "не одлазе".

"Велика Британија је мој дом и мјесто које волим, то се никада неће промијенити", рекао је.

Хари и Меган најавили су раније овог мјесеца да неће бити "виши чланови краљевске породице" и да ће радити како би постали финансијски независни".

На почетку говора на свечаном пријему хуманитарне организације Сентебали која помаже дјеци са ХИВ-ом у Јужној Африци, чији је суоснивач, рекао је: "Могу само да замислим шта сте све чули и прочитали у задњих пар недјеља".

"Зато желим да чујете истину од мене, онолико колико могу да подијелим са вама, не као принц или војвода, већ као Хари", казао је војвода од Сасекса.

Говорећи о притисцима краљевског живота и медијској пажњи, војвода је рекао да се плашио да ће његова жена постати жртва "истих моћних сила" које су довеле до смрти његове мајке Дајане 1997. године у Паризу.

Принц Хари и његова супруга Меган Маркл објавили су почетком јануара да одступају са позиција које уживају чланови краљевске породице, што је краљица Елизабета Друга прихватила.

Они од прољећа више неће моћи да користе титулу "краљевско височанство", а изгубили су и право на кориштење јавних средстава која су трошена за краљевске дужности тако да ће војвода и војвоткиња од Сасекса вратити пореским обвезницима 2,4 милиона фунти утрошених за обнову њиховог дома.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана