Преминуо чувени композитор народне музике

Агенције
Преминуо чувени композитор народне музике

Милован Прокић, истакнути радник у култури у Мачви и на просторима бивше СФРЈ, текстописац и композитор народне музике, преминуо је у 85. години.

Рођен је 1938. године у Дубљу, код Богатића, гдје је завршио основну школу, а потом је уписао и завршио петогодишњу Учитељску школу у Шапцу. Радио је у просвјети, најпре као наставник музике, а упоредо студирао књижевност па је касније био и наставник српског језика и књижевности.

Музика је обиљежила његов живот, не само као педагога. Био је иницијатор оснивања музичке школе у Богатићу и као секретар СИЗ-а културе међу најзаслужнијима је за прикупљање и публиковање богатог музичко насљеђа Мачве у капиталном издању Музичка традиција Србије, аутора Љубинка Миљковића. Осам традиционалних пјесама из овог краја у извођењу изворних певачких група "Мачванки јарани" и "Станарице" снимљено уз Народних оркестар Радио Београда и сачувано од заборава у музичкој архиви.

Музички таленат и надареност исказао је као успјешан аутор текстова и мелодија за компоноване народне пјесме које су остале препознатљиве и популарне иако су засноване на традиционалној музици. Написао је више од 300 текстова на које је компоновао музику, а највећи успјех остварио је са пјесмом "Дрино студена, туго голема" коју је интерпретирао Предраг Цуне Гојковић. На фестивалу народне музике Београдски сабор 1970. године за композицију "Кажите ми шта је љубав" у извођењу Аце Матића освојио прву награду жирија за текст и музику.

Награђиван је и на "Илиџи", "Београдском сабору", "Распеваној јесени", "Бањалучком" и другим фестивалима народне музике. Његове композиције су поред Цунета Гојковића снимили и Аца Матић, Јасна Кочијашевић, Мухарем Сербезовски, Жарко Данчуо, Наташа Јовић, Никола Урошевић, Јанко Глишић, Петар Илић и многи други интерпретатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана