Преминула глумица која је 50 година чекала на извињење због понижења на додјели Оскара

ГС
Преминула глумица која је 50 година чекала на извињење због понижења на додјели Оскара

Глумица Сачин Литлфедер која је у име Марлона Бранда одбила Оскар који му је додјељен због улоге у филму "Кум" умрла је у 75 години.

Вијест је синоћ саопштила Америчка академија филмских умјетности и наука. Глумица Сачин Литлфедер боловала је од рака дојке. У августу ове године од ове институције добила је извињење после 50 година.

Припадница Апача Сачин Литлфедер изашла је на бину на додели Оскара 1973. годинекако би објаснила да глумац Марлон Брандо не жели да прими ову награду због начина на који се у филмовима приказују Индијанаци, америчка Академија филмске уметности и науке упутила јој је извињење за злостављање које је претрпела.

Објављујући одлуку о позиву на извињење који је упућен Сачин, Музеј америчке филмске академије пренеоје речи председника Академије Дејвида Рубина који је написао да је говор који је одржала Литлфедер био снажан јавни иступ „који нас и данас подсећа на то да се људско достојанство мора поштовати".

„Злостављање које сте претрпели због своје изјаве било је неоправдано. Емоционални терет који сте преживели и цена коју сте платили за уништену каријеру у нашој индустрији су непоправљиви. Предуго је храброст коју сте показивали била непризната. Због тога вам нудимо наше најдубље извињење и изражавамо вам наше искрено дивљење“, написао је Рубин.

Сачин Литлфедер је изјавила да није веровала да ће доћи дан када ће јој се Академија извинити, пише "Би-би-си". Додала је да је дубоко охрабрујуће видети колико се тога променило“ од времена када је пре 50 година јавно одбила да прими Оскара у име Марлона Бранда због начина на који се у холивудским филмовима приказују Индијанаци.

Шта се десило те ноћи на Оскару? Када је Марлон Брандо 1973. године освојио Оскара за најбољег главног глумца за улогу у филму Кум, Литлфедер је у индијанској хаљини и мокасинама од јеленске коже изашла на сцену као прва Индијанка која је то учинила на додели најпрестижније филмске награде на свету.

У говору који је трајао 60 секунди, објаснила је да Брандо не жели да прихвати награду због „начина на који филмска индустрија третира Индијанце, староседеоце америчког континента“.

Поједине званице у публици тада су је извиждале, а према ријечима сведока, глумац Џон Вејн, који се те вечери налазио у бекстејџу, киптео је од бјеса.

Литлфедер је рекла да је због свог кратког иступања на церемонији доделе Оскара те 1973. године била изложена вишегодишњој дикриминиацији, подсмеху и физичким нападима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана