Познаваоци моде разоткривају Демну и кажу да је ово једина истина о скандалозним кампањама Баленсијаге

ГС
Познаваоци моде разоткривају Демну и кажу да је ово једина истина о скандалозним кампањама Баленсијаге

Послије неколико дана тишине све већа бура. Из модне индустрије поручују да је креативни директор шпанске модне куће "Баленсијага" Демна Гвасалија морао да одобри шокантне рекламне кампање које се описују као промоција педофилије и дечје порнографије.

Хијерахија утицаја у Баленсијаги на то и указује. Демна (41) није коментарисао скандал, али је шеровао саопштење модне куће.

Бренд је упутио јавно извињење због фотографија деце са торбама у облику плишаних медведића, на којима се налазе бондиж детаљи (те играчке није требало да се нађу на сликама са децом, рекли су из модне куће), инсистира да су без његовог знања у кампању укључене слике правних докумената о дјечјој фотографији и тврди да његови модели нису инспирисани сликама Микела Бореманса, у чији рад спадају и слике наге, кастриране деце, а чија се књига налази на трећој више него спорној реклами.

Баленсијага је у званичном саопштењу објављеном на друштвеним мрежама одакле су повучене све слике из поменутих кампања, нагласила да јој је безбједност дјеце веома важна и да је оштро против злостављања дјеце.

Демна је 2015. године преузео дужност креативног директора модне куће од Александера Ванга и многи су га сматрали заслужним за повећање профита захваљујући сарадњи са звездама попут Ким Кардашијан, Кањеа Веста и Беле Хадид.

Из модне индустрије поручују да "нема шансе" да он није крив за скандале који су потресли модну индустрију.

"Ох, молим вас. Не објављује се било која слика, а да је Демна не одобри. Он није само креативни директор, он покреће све конце иза кампања", поручили су инсајдери из модне индустрије, преноси Дејли мејл.

"Окривити продукцијску компанију је лудост", изјавила је Олга Лириано, познаватељ модне индустрије за "Њујорк пост".

"Знам колико очију мора да погледа слике да би биле одобрене", каже чувени фотограф

Још један неименовани модни извор из Париза рекао је о Демни следеће: "Понаша се као да је много важнији него што заиста јесте. Сви ти креативни директори мисле да могу да ходају по води и да не могу да ураде било лоше. Нико не сме било шта да им каже. Сада овај тип руши модну кућу. Био је то један од најелегантнијих брендова у послу, али сада има Баленсијагу која избацује кожне вреће за смеће. За мене је скандалозно шта се догодило овој кући.

Фотограф Вога и пријатељ Меган Маркл Мисан Харимен прокоментарисала је скандалозне догађаје:

"Као фотограф који је радио са многим брендовима у модној индустрији, потпуно сам ужаснут. Знам колико корака пролазите као фотограф да би клијент одобрио слике. Знам колико одраслих очију мора да погледа слике да би биле одобрене, посебно слике за малопродајну кампању у којој продајете производ онлајн.

Ово снимање је грозно и те бебе, та деца која нису била заштићена...да бисте могли да продајете своје производе? Модна индустрија мора да уради нешто по том питању".

"Власник компанија Керинг па све до извршног директора Франсое Пиноа морају нешто да учине по том питању. Ово је неприхватљиво - није ме брига ако више никада нећу снимати ни за кога у овој индустрији.

Говоримо о дјеци. Извињење на Инстаграму није довољно", додао је Харимен.

Нико из Керинга као ни њен председник и извршни директор нису коментарисали. Супруга француског бизнисмена глумица Салма Хајек раније је промовисала Баленсијагу на Инстаграму. Од ње се тек очекује изјава.

А још један инсајдер из модне индустрије рекао је за Дејли мејл следеће: "Већину времена на снимањима имамо фотографски тим, тим за шминку, тим стилиста и можда три до пет представника бренда. Укључујући и креативног директора издаваштва....

Иако би можда хтјели да туже креативни тим, неко из њиховог тима је дефинитивно био на снимању и сигуран сам да та особа треба одговара на питања".

Извор је понудио и доста чудно објашњење истичући да су из баленсијаге вероватно сматрали да ће се деца и медведићи уклопити са брендом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана