Њена гола фотографија из дјетињства је највећи скандал на свету

Агенције
Њена гола фотографија из дјетињства је највећи скандал на свету

Данас је изузетно позната глумица.

Брук Шилдс (50) је позната холивудска глумица која има бурну прошлост. Како је открила у једном интервјуу, због мајке је била дјевица до 22. године, али заштитнички однос Тери Шилдс према својој ћерки изгледа ипак није битнији од новца. Како пише Листверсе, њена фотографија из периода када је имала само 10 година је изабрана за најскандалознију на свијету.

Ову фотку је направио Американац Гери Грос, модни фотограф који се специјализовао за портрете - паса. Те 1975. године, усликао је колекцију фотографија која је постала најконтроверзнија у историји. Модел је била десетогодишња Брук Шилдс, гола.

Она је стајала и сједела у кади, нашминкана и прекривена уљем. Њена мајка Тери је дала дозволу за сликање. У то вријеме, Грос је радио на пројекту названом "Жена у дјетету", у коме је желио да открије женственост пред-пубертетских дјевојака поредећи их са одраслим женама. Серијал је првобитно објављен у магазину "Littel Woman " (Мале жене), а онда у "Sugar And Spice", једној од публикација - Плејбоја.

Брук је 1981. пробала да спречи даље коришћење ових фотографија, али је амерички суд одредио да је она обавезана условима уговора и, још шокантније, да слике не крше законе о дjчјој порнографији. Права на ове слике је 1992. откупио амерички умjтник Ричард Принс, који је репродуковао сцену и назвао је "Духовна Америка".

Године 1999. његова верзија је продата за 151.000 долара. Затим је 2009. фотографија уклоњена из Модерне галерије Тејт у Лондону, гдj је стајала читаву деценију.

Гери Грос, оригинални фотограф, је рекао:

"Фотографија је злогласна од кад сам је направио као што сам и намjравао."

Рекао је да је разочаран уклањањем, али и да није изненађен одлуком галерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана