Мрачна прошлост холивудског глумца: Био на корак од смртне казне

гс
Foto: википедиа

Ово је прича о глумцу кога сви знате из филмова "Од сумрака до свитања" и "Десперадо".

Обучен у кожу, мишићавог тијела прекривеног тетоважама, Дани Трејо изгледа као да је истргнут из неке криминалистичке приче. Његово лице указује на мучну прошлост, а криминални досије холивудске звијезде то потврђује - у ствари, млади Дани Трејо умало је умро у затвору.

Одлучан да ангажује стварне Хиспаноамериканце редитељ Роберт Родригез је једном погледао Треја и убацио га у филмове “Од сумрака до свитања” (1994) и “Десперадо” (1995). Те мале улоге довеле су до рола са холивудским иконама попут Роберта Де Нира и Харисона Форда - који су осјетили да његово застрашујуће присуство није глума. Млади Трејо тек је постао пунољетан када је 1962. године завршио у затвору због диловања дроге и пљачке. Имао је 21 годину када је ухапшен због продаје четири унце хероина полицајцу у цивилу. Провео је укупно 11 година иза решетака преживљавајући нереде у затвору, самицу али и пресуду којом је осуђен на смрт. .

Ево врло стварне позадине једног од најпрепознатљивијих - и пријетећих - холивудских ликова.

Рођен је 16. маја 1944. Трејо одрастао је у Ехо Парку у Лос Анђелесу. И да, одрастао је веома брзо. Његов насилни отац, Дионисио, побјегао је из Тексаса у Калифорнију након што је ранио мушкарца. На крају се предао полицији. У одсуству свог оца, Трејо је дијелио собу са својим рођацима у бакиној кући, и на крају је постао близак свом ујаку.

Ујак Гилберт био је само шест година старији од Треја и природно је постао више велики брат него очинска фигура. Док је Треја учио како да боксује, упознао га је и са марихуаном када је Трејо имао 8 година. А касније је дванаестогодишњем Треју дао прву дозу хероина када га је Трејо затекао како се боде.

Био је кул. Увијек је имао доста готовине код себе”, рекао је Трејо о свом ујаку.

Ствари су одатле брзо ескалирале, а Трејо је постао завистан па се придружио Гилберту у пљачкама и трговини дрогом како би задовољио њихове навике. Са 18 година је први пут заглавио затвор. У то вријеме је већ био завистан од кокаина.

Трејо је упознао Чарсла Мансона током тог кратког боравка у затвору 1961., сјећајући га се као “прљавог, масног, мршавог, бијелог дјечака“. Трејо је по изласку из затвора кренуо жестоко – од пљачки продавница алкохолних пиćа користећи гранате па до убадања човјека у лице сломљеном флашом пива у тучи у бару.

“Имали смо много пиштоља, а не желите да се петљате са неким ко има много пиштоља. Морате да запамтите - људи се не плаше жестоких момака. Људи се плаше лудих људи", рекао је он једном.

Међутим, 1965. године Трејов живот ćе се заувијек промијенити. Иако и дан данас тврди да се радило о шећеру он је ухапшен због продаје хероина савезним агентима који су радили на тајном задатку. Осуђен је на 10 година затвора, тешко је преживио бруталну стварност затвора Фолсома, Соледада и затвора Сан Квентин.

“Кад дођете до Сан Квентина, видите два свјетла на врху Сјеверног блока. Видите црвено и зелено свјетло. Ако је црвено свјетло укључено, то значи да некога убијају. То је прво што видите, и одмах знате да је ово куćа смрти - људи улазе овамо и не излазе", рекао је он.

Као свјеже лице у смртоносном окружењу, лекције бокса из дјетињства добро су дошле.

“Био сам првак у лакој и полутешкој категорији у сваком затвору у ком сам био”, рекао је Трејо.

Међутим, свакодневни страх од смрти никада није јењавао. Упркос томе што је био познати затвореник све пада у воду кад затвореници уђу у двориште. Трејо се присјетио како је чуо смијех других затвореника када је један од њих убоден у леђа. Тада је помислио - Дани, овдје ćеш умријети.

Ипак испоставило се да је тај затвор преживио, а онда је дошло горе мјесто. Пребацили су га у затвор Соледад 1968. године. Усред једног хаоса током затворских побуна, Трејо се борио са затвореницима и каменом је случајно погодио стражара у главу. Завршио је у самици три мјесеца. Сада се суочио са могућом смртном казном због покушаја убиства.

“Сједио сам у рупи и као да сам знао да је све готово. Завршио сам. Имам 24 године и готов сам. Рекао сам себи - Боже, ако си тамо, онда ćе све бити у реду. А ако ниси, е онда сам сјебан. И то је била моја молитва. Никада то нисам заборавио. И то је била потпуна прекретница у мом животу", присјетио се Терјо.

Чини се да је Бог саслушао младог Треја јер нико од 3.000 затвореника није дошао да потврди да је погодио каменом чувара. Трејо је пуштен на условну слободу у августу 1969. године.

Радећи необичне послове Трејо је вечери проводио на састанцима Анонимних алкохоличара. У глумачки свијет је ушао као статиста, али је годинама искључиво био ангажован као члан банде. Међутим, када је сценариста и бивши затвореник у Сан Квентину на сету примјетио његове затворске тетоваже, каријера је кренула у другом правцу.

Након што је од њега затражено да обучи глумца Ерика Робертса како да боксује за филм “Рунаwаy Траин” из 1985., Трејо се све више наметао директорима и агентима за кастинг. Био је то дуг пут од малих улога дијелова до главних рола, али Трејо временом израстао у професионалног глумца који је радио заједно са Ал Паћином и Николасом Кејџом - све вријеме инспиришући омладину својом причом.

Написан специјално за њега, филм “Мачета” (2010) је на биоскопским благајнама зарадио 44 милиона долара. За осуђеног дилера дроге и наоружаног пљачкаша који се суочио са смртном казном, треćи чин на црвеном тепиху остаје шок.

“Разговарао сам са Богом прије неколико дана и питао сам га - Како ми иде? Рекао ми је - Скоро си изашао из пакла. Само настави тако. Одлично ти иде”, рекао је Трејо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана