Мелинда Гејтс би могла постати друга најбогатија жена на свијету

ГС
Мелинда Гејтс би могла постати друга најбогатија жена на свијету

Мелинда Гејтс, филантроп и заговорница оснаживања жена, могла би ускоро постати друга најбогатија жена на свијету, са богатством које се процјењује на 73 милијарде долара.

У својој молби за развод поднесеној у понедјељак, Мелинда је изјавила да је њен брак са мултимилијардером и суоснивачем Мајкрософт Билом Гејтсом, једним од најбогатијих људи на свијету, „неповратно завршен" те се обратила судовима како би подијелили заједничко богаство које је овај пар стекао у износу од 146 милијарди долара.

Подјела на пола је извјесна јер је у захтјеву за развод наведено да пар Гејтс који се вјенчао 1994. године, није потписао предбрачни уговор, а према закону америчке савезне државе Вашингтон, очекује се да се имовина при разводу дијели равноправно.

Уколико се то и догоди, Мелинда Френч Гејтс, која је недавно на своје профиле на друштвеним мрежама додала дјевојачко презиме Френч, сврстаће се на дуго мјесто најбогатијих жена.

Испред ње ће се налазити само Франсоаз Бетенкур Мејер, 67- годишња власница Л'Ореала чије наслијеђено богатство сада вриједи око 83 милијарде долара.

Према Блумберговом Индексу милијардера, Бил Гејтс тренутно је рангиран као четврта најбогатија особа на свијету, с богатством од око 146 милијарди долара. 

Међутим, био би далеко богатији, а можда и даље најбогатија особа на свијету, да већ није дао најмање 40 милијарди долара у добротворне сврхе кроз фондацију коју пар заједнички води, „Бил и Мелинда Гејтс".

Гејтс је до богатства дошао путем Мајкрософт, фирме коју је основао 70-тих година, а која је израсла у највећу свјетску софтверску компанију.

Вјерује се да имовина пара укључује некретнине вриједне више милиона долара у Вашингтону, Флориди и Вајомингу. Њихово главно пребивалиште је љетниковац на језеру у држави Вашингтон, за који се наводи да вриједи најмање 127 милиона долара.

Развод је довео у питање и опстанак филантропијских напора путем њихове заједничке фондације, која такође повлачи новац од других донатора.

Иако је пар Гејтс најавио да ће они сарађивати у фондацији и након развода, неки стручњаци су сумњичави сугеришући да би могли имати различита размишљања и ставове што би могло знатно утјецати на будући смјер ове добротворне организације, пише Гардијан.

Оба супружника су у бракоразводном процесу ангажовала по три адвоката да их заступају.

Међу адвокатима Мелинде Гејтс је Роберт Коен који је раније радио за клијенте као што су Ивана Трумп, Мајкл Блумберг и Крис Рок. И Бил је у међувремену ангажовао три адвоката из Лос Анђелеса.

И даље ће радити заједно

Бил и Мелинда Гејтс се разводе након 27 година брака

Пар је најавио развод у заједничким изјавама објављеним на Твитеру у понедјељак.

„Више не вјерујемо да можемо заједно расти у пару. Након пуно размишљања и пуно рада на нашој вези, донијели смо одлуку да окончамо свој брак", објавио је пар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана