Меган умјесто Кејт прича о раку (ВИДЕО)

ГС
Foto: Агенције

Друштвеним мрежама шири се лажни видео на којем умјесто Кејт Мидлтон о свом здравственом стању обавјештава њена заова Меган Маркл. Ријеч је о „deepfake” видеу, а помоћу ове технологије замијењена су им лица.

Вјештачка интелигенција је толико напредовала да сада може да створи невјероватне слике, увјерљиве аудио записе, чак и реалистичне видее.

Принцеза од Велса је сједила на клупици и говорила да јој је дијагностикован карцином, а затим је неко на њено лице ставио Меганино.

Дипфејк технологија је постала изузетно напредна, омогућавајући стварање видео садржаја који изгледају изненађујуће реалистично. У контексту видео снимка, лице Кејт Мидлтон замијењено је лицем Меган Маркл, а овакав садржај је креиран помоћу АИ алгоритама који анализирају и уче из велике количине података о изгледу и покретима обје даме. Ти алгоритми су, тако, „пресадили” лице Меган Маркл на тијело Кејт Мидлтон, стварајући илузију да је Меган та која говори или дјелује у видео снимку.

Међутим, употреба дипфејк технологије може имати озбиљне етичке и правне импликације, посебно када се користи без сагласности особа које се појављују у видеу. Ширење оваквог садржаја, такође, може довести до дезинформација и манипулације јавним мишљењем.

Често се и дипфејк технологија користи у сврху стварања лажних порнографских садржаја. Технологија се проширила прије неколико година, а истраживање спроведено 2019. утврдило је да су чак 96 процената жртава лажног порнографског садржаја створеног помоћу дипфејка, биле управо славне даме. Скарлет Јохансон (38), Натали Портман (42) и Марго Роби (33) само су неке од холивудских глумица које су биле на овај начин повријеђене.

Осим порнографских садржаја славних дама, технологија се некада користи у крајње бизарне сврхе. Тако су објављене слике Папе Фрање како хода улицом од главе до пете одјевен у марку Баленсијага. Аутор снимка био је грађевински радник из Чикага, који се „само забављао”. На друштвеним мрежама ширили су се и дипфејк снимци „хапшења” бившег америчког предсједника Доналда Трампа, преноси Политика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана