Леонардо Дикаприо писао Влади ФБиХ и федералним парламентарцима због градње малих хидроелектрана

ГС
Foto: theplace.ru

ЛОС АНЂЕЛЕС – Чувени глумац Леонардо Дикаприо, који је раније већ на друштвеним мрежама писао о борби за спас ријека у БиХ, сада се обратио и Влади ФБиХ и федералним парламентарцима.

-Честитам Храбрим женама Крушчице и госпођи (Маиди) Билал из БиХ на освајању престижне награде за заштиту животне средине („Зелени Нобел“), док се суочава с оружаним полицијским нападом, застрашивањем и пријетњама - рекао је глумац.

Казао је како ова побједа „Жена“ долази усљед „глобалне активистичке кампање за забрану градње нових малих хидроелектрана у БиХ, али да то није довољно да би 240 ријека било спашено од бетонских цијеви“. Због тога је поручио Влади Федерације БиХ и федералним парламентарцима да се активирају и донесу законе који су потребни како би се заштитиле ријеке.

- Сада је кључно да Парламент ФБиХ усвоји Закон о електричној енергији који је на чекању и да трајно забрани изградњу стотина планираних малих хидроенергетских пројеката и ревидира све активне дозволе, од којих су многе издате незаконито. Глобална заштитарска заједница позива Дом народа ФБиХ на челу с Томиславом Мартиновићем да одмах крене у акцију, представи нацрт закона делегатима и очува драгоцјене босанске ријеке - поручио им је Дикаприо, преноси портал Кликс.

Прошле године у октобру глумац се такође огласио поводом забране градње малих хидроелектрана у БиХ и јавно подржао протесте који су тада одржавани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана