Круна против Кевина Спејсија

ГС
Foto: Aгенције

Тужилаштво Кривичног суда у Лондону подигло је неколико оптужница против двоструког оскаровца, америчког глумца Кевина Спејсија.

Пет оптужница подигнуто је на основу увида у доказе, које је прикупила лондонска Метрополитен полиција реагујући на три кривичне пријаве, поднијете од 2005. до 2013. године.

Прва оптужница односи се на наводни сексуални напад на мушкарца у марту 2005. године у Лондону.

Подносилац кривичне пријаве је сада у петој деценији што значи да је у вријеме наводног напада био нешто старији од двадесет година.

Друга наводна Спејсијева жртва је данас у својим тридесетим. Напад се, према тврдњама тужилаштва, такође догодио у британској престоници августа 2008. године.

То указује да је овај мушкарац могао у то вријеме да буде малољетник.

Најтежа оптужба, коју је изнијела ова особа, односи се на „пенетративну сексуалну активност без пристанка".

Ова формулација указује на двије могућности. Прва је да је била ријеч о особи у то вријеме млађој од 16 година што је доња граница правне могућности да се пристане на сексуални однос.

Особе млађе од 16 године се, по британском закону, не сматрају довољно зрелим да могу да дају правно важећи пристанак на сексуалне односе.

Једино старији малољетници, узраста од 16 до 18 година, могу да дају такав пристанак.

Друга могућност је да је била ријеч о силовању што је веома тешко кривично дјело, које по слову Кривичног закона из 2003. године, у најтежим случајевима може да резултује доживотном затворском казном.

Трећа оптужница односи се на сексуални напад на мушкарца, који се наводно догодио у априлу 2013. године у грофовији Глостершајер. Наводна жртва је тада била мушкарац у двадесетим годинама.

Иако су оптужнице подигнуте, оне нису и формално уручене Кевину Спејсију, јер он не борави у Уједињеном Краљевству.

Шефица специјализованог кривичног одјељења тужилаштва Кривичног суда Розмари Енсли истиче да су „оптужнице активиране и да господин Спејси има право на правично суђење".

Међутим, она није могла да потврди да ли ће Уједињено Краљевство тражити од Сједињених Држава Спејсијево изручење.

Дугогодишња истрага

Оптужнице су подигнуте на основу истраге, коју Метрополитен полиција води од 2017. године.

Метрополитен полиција је саслушала Кевина Спејсија током истраге 2019. године.

Спејси том приликом није ухапшен што указује да је сарађивао са истражним органима.

Тај досије је поднијет тужилаштву на разматрање априла прошле године.

Сва три наводна напада догодила су се у вријеме када је Кевин Спејси био умејтнички директор чувеног позоришта „Олд Вик" у јужном Лондону.

Он је на том положају био у периоду од 2004. до 2015. године.

Култ личности

Само позориште потврдило је да је неколико запослених покренуло званичне жалбе због „недоличног понашања" Кевина Спејсија.

Управа „Олд Вика" тим поводом им је упутила званично извињење уз признање да је „култ личности" допринио да та институција не заштити запослене.

Кевин Спејси је до сада негирао све сличне оптужбе.

Процес у САД

Процес против Спејсија окончан је у Сједињеним Државама у јулу 2019. године.

Новембра прошле године објелодањено је да је суд у САД наложио Спејсију да исплати одштету вриједну 24,6 милиона фунти продуцентима култне серије „Кућа од карата",који су морали да промијене сценарио за цеијлу сезону послије оптужби о наводном Спејсијевом сексуалном узнемиравању неколицине особа.

У то вријеме, прослављени редитељ Скот Ридли био је приморан да досними све сцене филма „Сав новац на свијету" пошто је Спејсија у главној улози Џеја Пола Гетија замијенио ветеран Кристофер Пламер.

Најновије оптужнице подигнуте су у тренутку када је на Канском фестивалу приказан форшпан за трилер „Питер пет осам" што је први филм Кевина Спејсија у посљедњих осам година, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана