Ким Кардашијан мора да плати казну од 1,26 милиона долара због промовисања криптовалуте

ГС
Foto: Танјуг

Америчка ријалити звијезда нагодила се са америчком Комисијом за хартије од вриједности да плати 1,26 милиона казне јер је рекламирала криптовалуту етереум на Инстаграму прошле године, а није објелоданила прије тога да је била плаћена за то.

Упркос томе што ријалити звезда и предузетница није жељела да призна кривицу, пристала је да наредне три година не промовише криптовалуте.

Кардашијанова, чије се богатство процјењује на 1,8 милијарди долара, рекламирала је на свом Инстаграм профилу етереоум којн у јуну 2021. године и навела да се ради о маркетиншкој промоцији.

Цијена критповалуте је након скочила 632 одсто након подршке коју је добила од ње и других познатих личности, попут боксера Флојда Мејведера и кошаркаша Пола Пирса. Међутим, вриједност етереума се послије неког времена стрмоглавила и многи власници су остали са безвриједним криптоновчићима.

Иако је Кардашијанова навела да се ради о реклами, то није било довољно регулаторима, који су рекли да је морала да каже својим пратиоцима колико је тачно плаћена за промоцију.

Први човек комисије, Гери Генслер, поставио је и Јутјуб снимак у ком објашњава зашто је федералној агенцији важно да ли познате личности промовишу криптовалуте и друге хартије од вриједности.


„Закон је јасан. Свака особа која промовише криптовалуте мора да објелодани природу, извор и висину компензације коју добија у замјену за рекламу. Инвеститори треба да знају да ли је промоција пристрасна или не“, истакли су из Комисије за хартије од вриједности.

Кардашијанова је за рекламу плаћена 250.000 долара које ће уз додатних 10.000 долара камате морати да врати. Милион долара поврх тога је чиста казна која треба да је одврати од будућих оваквих пословних подухвата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана