Камила још није засјела на трон, а већ прави хаос: Пљуште откази на двору, њој помоћ не треба

ГС
Foto: Танјуг/АП

Како је краљ Чарлс III преузео званичне дужности као краљ Енглеске након смрти своје мајке краљице Елизабете II, изгледа да се краљица супруга Камила спрема да повуче неке застарјеле традиције које је покојна краљица поставила.

Ако је вјеровати извјештајима, Камила се можда спрема за модернизовану монархију.

Све вријеме своје владавине од 70 славних година, покојна краљица Елизабета II имала је фиксни тим посвећених жена, које се називају и њеним системом подршке, и које су добиле титулу "дворске даме".

Све ове жене је сама краљица одабрала како би јој помогле у свакодневним пословима монарха, као што је бирање одјеће и помоћ при купању и облачењу, док су друге одговарале на писма или су је пратиле на службеним обавезама. Али најважнија улога ових жена, поред њихове титуле и дужности, била је да буду пријатељице и повјеренице вољеној краљици нације. Али са смрћу монарха са најдужим стажом, ова традиција ће се вјероватно промијенити.

Титула дворске даме обично се даје женама племенитог и аристократског поријекла и прожета је насљеђем и чашћу. Имајући у виду богато поријекло дворских дама, у древним временима нису примале плату и ипак су успјеле да преузму доживотну неплаћену улогу и није им било дозвољено да дају отказ или да се повуку са положаја, ни под којим околностима, чиме су се обавезале да ће служити краљици за цијели свој живот.

Међутим, то се промијенило смрћу монарха са најдужим стажом, јер се очекује да ће неколико њених дама отићи у пензију, након што су напредовале.

Иако ће неки можда остати да подржавају краљицу Камилу, историчарка Марлене Кениг, која је провела неколико година истражујући краљевску породицу, тврди да традиционална улога можда неће бити поново попуњена, преноси Б92.

"Постоје неке позиције које можда више неће бити попуњене. Она је наставила: "Питате се да ли ће жене, посебно краљица Камила, користити дворске даме као што је то чинила краљица. Она никада није имала, чак ни као војвоткиња од Корнвола, званичну дворску даму", рекла је она и додала:

"Да ли је то више уопште потребно ако модернизујете монархију? Неке од ових аристократских улога постоје већ 400 до 600 година, па да ли је сврха само симболична".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана