Јапански министар узима породиљско одсуство

Тањуг
Јапански министар узима породиљско одсуство

ТОКИО - Јапански министар за заштиту животне средине Шињиро Коизуми саопштио је данас да ће узети породиљско одсуство јер жели да постане узор запосленим очевима у тој земљи.

Коизуми је син харизматичног бившег премијера Јунићира Коизумија, а многи га виде као будућег лидера.

Он је рекао да ће узети око две недеље одмора у току три месеца, након што му се овог месеца роди прво дете, преноси Ројтерс. 

Јапански премијер Шинзо Абе покушава да охрабри више мушкараца да узму породиљско одсуство, а фирме да омогуће бољи баланс између посла и приватног живота, у оквиру програма "Њиминомицс" за подстицање запослености жена.

Поједини посланици критиковали су, међутим, Коизумијеву одлуку, наводећи да његов приоритет треба да буде обавеза према друштву.

Коизуми је истакао да је одлучио да буде пример другим мушкарцима, али да му није било лако упореди своје одговорности као министра са онима као оца.

"Подаци показују да 80 одсто мушкараца када се запосле кажу да би волели да узму породиљско одсуство, али само шест одсто то заиста учини", рекао је Коизуми.

Додао је да сад разуме да многи други мушкарци имају исту дилему као он и да желе да узму одсуство, али не могу.

Политика породиљског одсуства у Јапану је међу најбољим у свету и обезбеђује мушкарцима и женама делимично плаћено одсуство у трајању од годину дана, или више, ако не постоји јавни систем бриге о деци.

За вадине службенике услови су још повољнији.

Према владиним подацима, само шест одсто очева узима породиљско одсуство, а већина од њих мање од недељу дана, што је ипак дупло више него протеклих година, али и даље далеко од 13 одсто колико је влада зацртала за 2020. годину. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана