Интернет полудио због спота славне модне куће: Ширите расизам, вријеђате Индијанце VIDEO

Агенције
Интернет полудио због спота славне модне куће: Ширите расизам, вријеђате Индијанце VIDEO

Париз - Интернет је полудио због “расистичког” спота модне куће Кристијан Диор у којем учествују Џони Деп и Индијанац који плеше традиционални племенски плес.

Спот је направљен у оквиру кампање за њихов нови мушки парфем који се зове "Sauvage". Модна кућа Диор је, након масовних напада, повукла са својих налога на друштвеним мрежама видео и рекламе којима га промовише.

Видео је објављен у петак.

У њему се види Џони Деп, како обучен у пончо свира електричну гитару док Индијанац игра.

У опису на посту на Инстаграму компанија је навела да је видео рађен уз блиску сарадњу са организацијом Американци за једнакост Индијанаца (АИО) “у циљу поштовања аутохтоних култура, вриједности и баштине”. Међутим, убрзо су тај пост обрисали.

Њихов покушај да смање бијес на интернету изазвао је контраефекат и довео је до тога да буду оптужени за присвајање туђе културне баштине и за директан расизам.

Многи су коментарисали злонамјерно и назив парфема "Sauvage" који се на енглески може превести као “дивљи”, “нетакнути”, али и као “дивљак”, “жесток”...

У једном од постова на Твитеру, који осуђују ту модну кућу стајало је да нема шансе да нису знали да је назив неприкладан јер Индијанце изједначава са дивљацима.

“Знали су шта раде”, написао је овај твитераш.

Било је и оних који су бранили глумца и Диор, али много мање него ових првих.

Они су, између осталог, навели да је Џони Деп почасни члан заједнице Индијанаца Команчи од 2013. године и да није учинио ништа погрешно, а кажу и да је видео заправо моћан омаж Индијанцима, а не увреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана