Хрвати оплели по Оливери Балашевић - након скандала у Осијеку, подсјетили јавност на све њене одлуке

ГС
Foto: Агенције

Двије и по године након што је објављена, књига "Планета Двориште" Оливере Савић Балашевић представљена је на Филозофском факултету у Осијеку.

. Ипак, једино хрватско представљање књиге удовице Ђорђа Балашевића остаће запамћено по чудном понашању које је, слажу се многи, прерасло у скандал.

Према писању српских медија, Оливера је посјетиоцима, али и новинарским екипама забранила снимање сценског дијела програма, тачније, 45-минутног монолога.

Вечерњи лист је објавио детаљан развој ситуације те вечери у Осијеку. "Угодно није било ни организаторима, најмање новинарима, а да се нешто догађа недвосмислено је тог петка увече осјетила и публика", доноси Вечерњи лист.

Тврде да им је одмах по доласку речено да је Оливера забранила фотографисање те да ће, чује ли шкљоцање фотоапарата, прекинути промоцију. Затим је, истичу, одбила да позира с књигом у руци, уз објашњење да се концентрише у гардероби те да ће се фотографисати након промоције.

Неколико медијских кућа је из протеста, пише Вечерњи, напустило Оливерину промоцију. Кад је званични дио би готов па је почело потписивање књиге за посјетиоце, кажу, поново је одбила да се фотографише уз објашњење: "Пишете ружно о мени".

Забране, скидања видеа, брисање фотографија…

Иако није прецизирала шта је и ко написао, за претпоставити је да није задовољна медијским праћењем њених правних одлука везаних за богату умјетничку заоставштину њеног покојног супруга.

Чак је и српска певачица Марија Шерифовић потврдила нагађања да су неке песме у такмичењу Звезде Гранда у којем жирира – забрањене, а међу њима су хитови панонског морнара Ђорђа Балашевића. Извођење Балашевићевих пјесама, према Маријиним наводима, забрањује његова супруга Оливера.

"Има проблема, то се код Ђолета догађало. Мени се догодило кад је Махир изводио песму Ђорђа Балашевића. Било је у такмичењу таквих проблема и пре, али се, из неког разлога, јавила његова супруга и тражила да снимци буду обрисани. Нисам имала контакт с госпођом, али је био проблем, ја то поштујем, не знам који је тачан разлог", открила је Шерифовић.

Осим тога, Оливера је с друштвених мрежа обрисала све фотографије на којима је у друштву супруга. Наставак је то њене акције у којој, у сврху заштите његовог лика и дјела, покушава да заустави сва неовлашћена коришћења Балашевићеве музике, па и особе.

Преко адвоката досад је, подсјећамо, забранила концерте трибуте банда у част Балашевићу, а наводно је и уклонила све снимке посвећене његовој умјетности. Исто тако, неки медији су пренијели вијест да је од власника ресторана Кућерда на лакат тражила новчану одштету јер је, по њеним тврдњама, ријеч о изразу који се први пут појавио у Балашевићевој пјесми "Намћор", преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана