Џеј Кеј Роулинг добила пријетње смрћу

Г.С.
Foto: Агенције

Ауторка Хари Потера улетјела је у "врућу" ситуацију са ЛГБТ заједницом прошле године након што је довела у питање нову тенденцију "брисања концепта полова" позивајуćи се на "људе који имају менструацију", умјесто да их једноставно назива женама.

Џеј Кеј Роулинг је рекла да су јој "стотине" транс активиста упутили пријетње смрћу након њених контроверзних коментара о опасностима са којима се жене могу суочити у јавним тоалетима од мушкараца који се представљају као самоидентификоване жене.

Подијелила је скриншот твитер поруке корисника који јој је очигледно пожелио "веома лијепу бомбу у поштанском сандучету"

Роулинг је одговорила: "Да будем искрена, када не можеш да натјераш издавача да жену отпусти, ухапси или испусти, отказивањем њене књиге само повећаваш њену продају, за то заиста постоји само једно мјесто", написала ја она у Твитер објави.

Један од сљедбеника је затим питао да ли је могуће да је та порука изазвала толико ужасне реакције?

Ауторка Хари Потера је то потврдила, јер су јој бројни "транс активисти" пријетили да ће је претући, убити, бацити јој бомбу и силовати због њеног става.

Подсјећамо њено питање је гласило да ли су жене довољно безбједне у тоалетима-свлачионицама, ако мушкарци такође могу да их користе уз помоћ једноставне изјаве да се идентификују као жене.

Роулинг је изазвала оштре реакције неких својих обожаватеља и ЛГБТ заједнице прошле године након што се ругала чланку о потешкоћама са којима се суочавају "људи који имају менструацију" током пандемије ковида 19.

"Људи који имају менструацију. "Сигурна сам да је некада постојала ријеч за те људе. Нека ми неко помогне. Вумбен? Вимпунд? Воомуд?" саркастично је поентирала на Твитер-у, а одмах су кренули да је вријеђају због "трансфобије" (игнорисања чињенице да многи трансродни мушкарци још увијек могу да менструацију).

Термин "особе које имају менструацију" потиче из трансродног покрета, који жели да избјегне ријеч "жена" када описују особу која се родила као припадница женског пола.

Према овом покрету, и трансжене су праве жене, иако нису способне за процес карактеристичан за тај пол.

Она се накнадно одбранила аргументом о важности задржавања сексуалних категорија како не би умањили проблеме са којима се жене сусрећу у свијету којим влада "патријархат", а то је касније изазвало критике међу глумцима Харија Потера, укључујући Данијела Редклифа и Ему Вотсон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана