Божићни обичаји у краљевској породици

Агенције
Божићни обичаји у краљевској породици

Иако су неки од њих врло необични, традиционални празнични обичаји у краљевској породици морају да се поштују.

Како пише Мери Клер, на краљевском двору традиција је врло важна, а у обичајима увијек учествују сви чланови краљевске породице. Већ је познато да се чланови краљевске породице морају вагати прије и послије божићне вечере, али то није све.

Наиме, краљица Елизабета II сваке године прије Божића у Бакингемској  палати организује ручак за све чланове краљевске породице, укључујући и даље рођаке, попут принцеза Еугеније и Беатрис. То је добра прилика да се сви заједно додатно повежу и прославе празнике на традиционалнији начин. Овогодишњи предбожићни ручак окупио је све чланове краљевске породице, па и наводно посвађану браћу - принчеве Вилијама и Харија. Главна “звијезда” била је трудна Меган Маркл.

Чланови краљевске породице никад не забораве божићне честитке, а краљица и принц Филип годишње пошаљу и преко 750 потписаних честитки. Међутим, они нису једини који толику пажњу посвећују слању божићних честитки. То исто раде и принц Чарлс и Камила, баш као и Вилијам и Хари са својим породицама.

Иако празнике иначе увијек проводе у Бакингемској палати, Божић ипак славе на нешто другачији начин. Божићне празнике сад већ традиционално славе у Сандрингаму у Норфолку, а на обиљежавању тог посебног дана најчешће су присутни само најближи чланови породице.

Велика балска дворана на имању се тако на Божић користи као кино-дворана, гдје се већ традиционално приказују омиљени филмови сваког члана краљевске породице. Краљица и принц Филип у Сандрингаму остају до 6. фебруара, и то у част краљичином оцу, који је тамо преминуо 1952. године.

Умјесто отварања поклона на божићно јутро, краљица Елизабета II одредила је нешто другачије правило. Чланови краљевске породице поклоне традиционално отварају на Бадњак тачно у 18 часова, а дарови морају бити што луђи и јефтинији. Пријашњих година чланови породице потрудили су се да поклони буду и те како забавни. Принц Хари је тако краљици поклонио капу са натписом “Није ли живот кучка”, а војвоткиња Кејт Мидлтон поклонила је Харију “прибор за узгајање дјевојке”. То је, дакако, било прије него што је упознао Меган.

Бивши краљевски кувар Дарен Мекгрејди  открио је у каквим све делицијама на божићном ручку уживају чланови краљевске породице. На јеловнику су обавезно салата од шкампа и јастога, печена ћурка, али и нека традиционална јела. Наравно, ручак не може проћи без традиционалног божићног пудинга.

На само Бадње вече у вечерњим часовима принчеви Вилијам и Хари већ традиционално играју фудбалску утакмицу. Окупљају се на оближњем травњаку, гдје играју с особљем. Међутим, то није све, принчеви обавезно на ноге стављају своје “срећне” чарапе - Вилијам носи чарапе најдражег фудбалског клуба, Астон Виле, док Хари има чарапе Арсенала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана