Бившој министарки заплијенили 80 кућа и 153 милиона долара

Анадолија
Бившој министарки заплијенили 80 кућа и 153 милиона долара

Власти Нигерије заплијениле су 80 кућа и 153 милиона долара бившој министарки транспорта и нафтних ресурса те земље Диезани Алисон-Мадуеке која се сумњичи за корупцију и преваре, јавља Агенција Анадолија Абдулрашид Бава из нигеријске Комисије за економски и финансијски криминал саопштио је да надлежна тужилаштва и даље проводе истрагу против бивше министарке.

Он је потврдио да су бившој министарки с банковних рачуна заплијењена 153 милиона долара, као и 80 кућа које је посједовала.

Нигеријски суд је и 2019. године од Алисон-Мадуеке заплијенио накит у вриједности од 40 мииона долара и кућу коју је посједовала у вриједности од 37,5 милиона долара.

Алисон-Мадуеке је на функцији министарке нафтних ресурса била у периоду од 2010. до 2015. године у вријеме мандата нигеријског предсједника Гуглака Џонатана.

Претходно је обављала и функције министарке транспорта и министарке развоја рударства. Актуелни нигеријски предсједник Мухамаду Бухари је по доласку на власт 2015. године покренуо борбу против корупције, а међу оптуженим функционерима се нашла и Алисон-Мадуеке.

Она тренутно борави на лијечењу у Великој Британији, а 60-годишња политичарка је признала да је чинила грешке током обављања министарских функција, али је негирала умијешаност у корупцију.

Нигерија је богата нафтом, гасом и подземним рудама, али корупција и неправедна распођела добити основни су фактори проблема и сиромаштва у тој нигеријској земљи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана