Бикини Ејми Вајнхаус на изложби у Њемачком музеју

ГС
Foto: скриншот

Десет година након смрти Ејми Вајнхаус, њен бикини боје корала биће изложен у "Бикини Арт Мусеум" у Бад Рапенау у Њемачкој, чији становници са поносом истичу да живе у престоници купаћих костима.

У музеју су већ изложени дводјелни купаћи костими Мерилин Монро, Скарлет Јохансон и бројних других познатих личности.

Ејмин бикини боје корала са огромним металним прстеновима купили су кустоси на недавној аукцији на Беверли Хилсу за 1.250 долара.

"Бикини Ејми Вајнхаус биćе додат највећој колекцији купаћих костима БикиниАртМусеума на свијету", рекао је портпарол музеја, напомињуćи да ће тамо бити изложен у првој половини 2022.

Енглеска соул пјевачица умрла је 2011. у 27. години. Више од 800 њених предмета отишло је испод чекића на дводневној аукцији одржаној на Беверли Хилсу 6. и 7. новембра.

Први свјетски музеј бикинија нуди посјетиоцима преглед неких од највриједнијих бикинија у историји. Наиме, међу експонатима је и чувени златни дводјелни бикини, чији је шокантан крој осмислио француски инжењер Луј Реард 1947. године.

Ту су и дводјелни купаћи костими које носе филмске звијезде Мерилин Монро и Брижит Бардо.

Кустоси "Бикини Арт Мусеум-а" настоје да се усредсреде на културну историју купаћих костима и како се дизајн промијенио од 1870. до данас.

Од приближно 1.200 експоната изложених на 1.500 квадратних метара изложбеног простора, најатрактивнија је колекција од 12 до укупно 16 оригиналних дводјелних модела које је дизајнирао Реард 5. јула 1946. године.

Да би спријечио шок који би такав одјевни предмет могао да изазове, француски дизајнер га је назвао по атолу Бикини, мјесту на Маршаловим острвима гдје је исте године тестирана атомска бомба.

Датум 5. јул је проглашен Даном бикинија.

Кустоси музеја кажу да прича о бикинију није само прича о модним трендовима и култури одласка на плажу, већ и о хапшењима, скандалима и постепеној еманципацији жена.

Поред великог броја купаћих костима, посјетиоце музеја очекују мултимедијалне изложбе, умјетничка дијела и историјске рекламе за бикиније.

Предузетник из Регензбурга и власник музеја бикинија Александар Русчеински истражује ову тему са својим тимом кустоса више од пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана