Амбер Херд свједочила - дрога, алкохол, љубомора, лажне сузе...

ГС
Foto: Taнјуг

Амбер Херд напокон је сјела на клупу за свједоке, по први пут на парници која се одвија између ње и бившег партнера Џонија Депа.

У својим уводним ријечима, Хердова је рекла да се дуго борила да пронађе ријечи за бол коју је осјећала сједећи на суду посљедње три и по недјеље. Назвала је то "најболнијом и најтежом ствари кроз коју је икад прошла".
"Ужасно ми је да сједим овде недјељама и да све ово проживљавам", рекла је Хердoва.

"Чути људе које сам познавала, неке добро, неке не, те мог бившег мужа с којим сам дијелила живот, како говоре о нашим животима на начин на који су говорили", испричала је глумица на почетку.
Затим се присјетила свог првог сусрета с Депом.
Описала је састанак који је имала с њим за његов филм "The Rum Diary" касних 2000-их. Рекла је да је мислила да би то могла бити аудиција, али испоставило се да је био само састанак. Хердова је рекла да су "кликнули" на начин на који то није очекивала.

"Разговарали смо о књигама и музици, поезији. Волимо пуно истих ствари. Чудне писце и занимљиве књиге и пјесничка дјела за која никад раније нисам чула да их неко други зна или воли као ја", рекла је у свједочењу. Глумца је описала као "врло харизматичног и начитаног". Рекла је и да јој је често позајмљивао књиге на почетку познанства.

"Знала сам ко је он. Нисам била обожавалац његовог рада, нисам била упозната с њим, али сам знала ко је. Знала сам да је један од најпознатијих људи на свијету", рекла је. 
"Било је чудно јер је двоструко старији од мене и познати глумац, а одједном сам се затекла у ситуацији гдје се слажем с њим око неких старих књига и блуза. Мислила сам да је то необично и предивно. Отишла сам од њега задивљена", открила је.

Присјетила се и једног Деповог позива кад јој је рекао: "Ти си та. Ти си сан, мала!"

Иначе, ово њено свједочење поклапа се с оним што је Деп рекао у свом свједочењу о истом периоду њихове везе.
Хердова је такође описала како је изгледао почетак њихове везе, да је Деп био пажљив, куповао јој поклоне, стално су путовали и живјели, како каже, у балону који је стално испуњен музиком и поезијом.

Рекла је и да је био у добрим односима са њеном породицом, мајком и оцем, као и са њеном сестром. У договору са оцем, чак јој је, без њеног пристанка, купио и коња. Испричала је како је Деп радио све како би се допао њеној породици, био је "превише" љубазан. Исто је посвједочила за њене пријатеље, да их је чак звао на путовања.

Први наводни ударац

Хердова се дотакла и ситуације кад ју је Деп први пут наводно ударио.

"Никад то нећу заборавити. Тај тренутак ми је промијенио живот", рекла је скоро у сузама. Хердова је описала да се Депово понашање промијенило током везе. На суду је рекла да је поновно почео да пије након што се неко вријеме суздржавао од алкохола због здравствених проблема. Рекла је да често не би разговарао с њом те би постао љут након што би попио.
"Стално је нестајао, и онда би се враћао, некада у сред ноћи", рекла је између осталог Хердова која је тврдила да су били у тајној вези због Депове дјеце, с обзиром да се одвојио од супруге мало прије него што је са Хердовом ушао у романсу.
Први његов наводни ударац описала је као "глупу ситуацију". Каже да га је питала за једну од његових тетоважа. Он јој је рекао да на тетоважи пише "Winо", на што је она почела да се смије јер је мислила да се шали. Он ју је затим, тврди на суду, ошамарио.
"Ја сам наставила да се смијем, само сам се смијала јер нисам знала како да реагујем. Мислила сам да се шали", описала је. Додала је да мисли да је Деп тад био под утицајем кокаина иако није видјела да је ишта узео. Поменула је и неку теглицу која је стајала на столу, за коју мисли да је била мјесто где је држао кокаин. Али то вече, сигурна је да је пио. Деп ју је наводно поново ошамарио након што јој је рекао: "Мислиш да си смијешна кучка". Трећи пут кад ју је ошамарио, Хердова тврди да је пала на тепих.
Како каже, послије тога је клечао на коленима, ухватио је за руку, плакао и рекао да је никада више неће ударити. "Први пут сам видјела мушкарца да плаче. Осим мог оца на сахрани", рекла је Амбер.

"Знала сам да морам да га оставим, а нисам хтјела"

"Нисам глупа... Знала сам да то није у реду и знала сам да морам да га оставим. И то је оно што ми је сломило срце јер нисам хтјела да га оставим", рекла је.
Деп је негирао да је ударио Хердову и да ју је ударио због своје тетоваже. Посвједочио је да се с Хердовом посвађао због своје тетоваже, коју је изменио након прекида везе са својом бившом дјевојком Виноном Рајдер.
Амбер је рекла да се својој мајци повјерила о вези с Џонијем од првих дана.
"Никоме од својих пријатеља нисам могла да кажем да сам дуго с њим јер ми је рекао да ће ме сви кривити за његов прекид с бившом партнерком па сам морала да ћутим. Осјећала сам се изоловано. Повјерила сам се само мами на самом почетку", рекла је.
Касније је, тврди, почела да се отвара и о наводном злостављању.
"У почетку сам само хтјела с неким да разговарам о томе како је то страшно. Бијес и неконтролисано насиље. Осјећала сам се сигурно разговарајући с мамом јер сам знала да ме она разумије и да ме неће осуђивати што сам остала с њим, што сам га и даље вољела иако се то догађало", поручила је Хердова.

Тврди да ју је оптужио за превару

Амбер се присјетила свађе с Депом 2013. године. Каже да је глумац био љубоморан на слику коју је насликао њен бивши партнер. Хердова тврди да ју је глумац оптужио за невјерство јер је слика била у њеној кући.

У једном тренутку Деп се толико разбјеснио да је слику покушао да спали упаљачем, али није успио јер је тада био пијан, тврди Хердова. "Кад бих покушала да одем, он би то сматрао као да га аутоматски остављам. Ја сам покушавала да ублажим ситуацију објашњавајући му да не спавам с другим људима", описала је.
Каже да би је он одмах након тога оптужио да га вара с неким другим. 2013. године се сјећа као "свађе без престанка". Тврди да су је његови шамари веома бољели јер је носио много прстења због чега је имала осјећај да јој се нечији зуби забијају у лице. "Једном је било и крви по зиду", тврди.
Хердова се дотакла и фотографије на којој се виде модрице на њеној руци. Та фотографија је била приказана на суду. Тврди да је ту фотографију послала мами након једне свађе с Депом.

"Гурао је прсте у мене и викао да сам му украла дрогу"

Хердова је током свједочења рекла да ју је Деп оптужио да му је украла кокаин те да јој је стргао одјећу и гурао руке у њу тражећи дрогу.

Рекла је да се инцидент догодио током путовања с пријатељима у мају 2013. године. Боравили су у приколицама у пустињи. Она и Деп су отишли у своју приколицу након што се он наводно узрујао јер се једна од жена у њиховом друштву нагнула и додирнула Хердову.

Амбер тврди да је та жена била под утицајем МДМА-а. Деп је наводно почео да виче на Хердову и да је поново оптужује за невјерство, на што је она покушала да оде.

"Отишла сам у купатило, а кад сам изашла он је почео да ме нападати и питао гдје се скривам. Питала сам га зашто мисли да се скривам. Он ми је тад покидао хаљину и гаћице. Рекао ми је да тражи своју дрогу", испричала је па застала суздржавајући сузе.

"Гурнуо је прсте у мене и тражио дрогу", говорила је јецајући.

Сличну причу раније је испричала и прва свједок одбране, клиничка психолошкиња Дон Хјуз.

Говорећи о употреби наркотика и алкохола, Хердова је истакла да се Деп претварао у "страшну ствар" и да је био другачији на кокаину, спиду, алкохолу, и другим опијатима. Иако је била против конзумације дриге, признала је да је на пустовању у Русију, у авиону, узела са њим МДМ-а, јер је мислила да ће бити другачије.

"Нисам жељела да будем само лош партнер, да приговарам стално. Узела сам једну пилулу, а он је узео неколико. Глупо је али сам размишљала да је то 'дрога љубави' и да ће бити другачије. Имала сам 26 година", испричала је Хердова али, како тврди, поново је дошло до сукоба.

"Хтјела сам да га оставим, али..."

Хердова је испричала и да је дуго размишљала о прекиду везе, поготово у периоду кад се Деп наводно борио са зависношћу.

"У јуну сам хтјела да га оставим, али нисам хтјела да одем. Хтјела сам да му буде боље. 'Спасила си ми живот. Дјевојчице, спасила си ми живот', понављао ми је док би био тријезан. И сви други су ми то говорили, а ја сам у то вјеровала", рекла је у сузама.

Тврди и да се надала да ће моћи да наставе да живе заједно и да је вјеровала да само мора да усијпе да се отријезни да би се то догодило. "Гледала сам тог човјека, двоструко старијег од себе... Имала сам 25 година и гледајући њега видјела сам наду. Имала сам толико наде. Дјеца и старење заједно... Хтјела сам му помогнем да се отријезни, да направи ту једну ствар која би му спасила и промијенила живот", закључила је.

На крају се присјетила боравка на јахти с Депом и његовом дјецом у јулу 2013. године. Он је тад, тврди, више пута насрнуо на њу говорећи да би је "могао убити" и да је "срамота од особе". Свједочење је трајало два сата и наставља се у четвртак.

Суђење између бивших супружника од почетка изазива велику пажњу јавности, а друштвене мреже преплављене су коментарима о дешавању из суднице у Вирџинији. Судећи према броју порука подршке Џонију Депу, јавност је на његовој страни и у односу са Амбер Херд управо њу доживљавају као насилничку страну.

Ново свједочење у парници наравно било је пропраћено на мрежама, а многи су коментарисали како је Амбер Херд глумила током свједочења, као и да се трудила да лажно плаче, што јој није пошло за руком.

Људи су коментарисали и како је Амбер Херд током Деповог излагања претходних дана, стално остваривала контакт очима са њим, док за вријеме њеног свједочења, глумац готово да није ниједном погледао у њу, наводећи да је типично да жртва насиља избегава контакт са злостављачем, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана