“Ад астра” и “Оптужујем” оставили најснажнији утисак у Венецији

Агенције
“Ад астра” и “Оптужујем” оставили најснажнији утисак у Венецији

Филмови Романа Поланског “Оптужујем” и Џејмса Греја “Ад астра” оставили су најупечатљивији утисак на филмске критичаре након завршеног првог дијела Венецијанског фестивала у Италији.

Полански се бави чувеном Драјфусовом афером, али тако што акценат приче ставља на шефа француске контраобавјештајне службе Жоржа Пикара, који писцу Емилу Золи открива да је афера подметнута Драјфусу.

Зола се послије јавно, у новинама, обратио оптужницом самом предсједнику републике.

Уз одличне критике, филмски портали наводе да Полански овим филмом поново обара рекорде на биоскопским благајнама.

Посебно ласкаве критике добио је Џејмс Греј за једну врсту научнофантастичне драме “Ад астра”, о астронауту који трага за истином о свом оцу. Филм је урађен према познатом роману Џозефа Конрада “Срце таме”, а у главној улози бриљира Бред Пит.

Радња филма одвија се у блиској будућности, када су људи већ направили истраживачке центре на Мјесецу и Марсу. Мекбрајдово путовање убрзо постаје путовање самоспознаје.

Такође, једно од занимљивијих остварења приказано у Венецији, у којем је заблистала дива Холивуда Мерил Стрип, јесте и филм “Лаундромат”, а овације је раније добио и филм “Џокер”.

Велику пажњу изазвала је и режисерка из Саудијске Арабије Хаифа ел Мансур, која ради филмове о промјенама у саудијском друштву - овај пут о жени која би да се бави политиком, али за то нема никаких шанси у вјерском и патријархалном друштву. Њен филм “Савршени кандидат” један је од фаворита фестивала, судећи према реаговању публике и критичара.

Јапанац Хироказу Коре-еда представио се остварењем “Истина”, а запажен је и филм Марија Мартонеа “Градоначелник Рио Саните”, који се бави напуљским мафијашима.

У наставку фестивала са нестрпљењем се очекују филмови Роја Андерсона “О бесконачности”, Лу Јеа “Суботња фикција”, Пабла Ларина “Ема”, те Атома Егојана “Почасни гост”.Награда “Златни лав” уручена је јуче глумици Џули Ендрјус, а раније ју је добио и режисер Педро Алмодовар.

О филмским наградама одлучује жири на чијем је челу аргентинска режисерка Лукреција Мартел, док редитељ Емир Кустурица предсједава жирију који ће наградити најбоље дебитантско остварење на фестивалу, који ће трајати до суботе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана