Откријте која древна цивилизација одговара вашем хороскопском знаку

ГС
Откријте која древна цивилизација одговара вашем хороскопском знаку

Живимо у свијету који је толико преплављен технологијом да упркос томе што су повезанији него икада раније, многи људи се осјећају отуђеним и неповезаним. У таквим контрадикторним условима, било би мудро погледати у прошлост, далеко у прошлост, како бисмо могли да пригрлимо своје корjене и пронађемо везу између мјеста гдје се налазимо и онога што нас је довело овдје.

Као што сваки од дванаест знакова Зодијака има јединствен скуп особина личности, тако имају и све велике древне цивилизације. Погледајте које цивилизације имају карактеристике најближе вашем хороскопском знаку.

Ован: Спарта

Ватрени знак којим влада планета ратник Марс, Овнови су познати по својој непоколебљивој храбрости, чак и када су шансе у великој мјери усмjерене против вас. Древна цивилизација која највише одговара вашем темпераменту је град Спарта на грчком острву Лаконија. И дан-данас, ријеч Спартанац означава некога ко је обиљежен строгом дисциплином и ко избјегава луксуз и удобност.

Најпознатији примјер спартанског понашања дошао је током битке код Термопила 480. прије нове ере када су персијске снаге напале Грчку. Иако су краљ Леонида и његових 300 спартанских ратника били знатно надмашени персијским снагама процијењеним на десетине хиљада, они су стајали на свом мјесту и храбро се борили против њих данима.

Бик: Древни Египат

Као земљанизнак, Бикови су у суштини стабилни и практични. Будући да вам влада Венера, такође волите љепоту и љепше ствари у животу. Древна култура која се најбоље уклапа у ваш дух јесте Египат, гдје је цивилизација цвјетала хиљадама година због вјечне поузданости ријеке Нил, која је обезбиједила живот за иначе исушену пустињску област.

Древни Египат је такође био познат као магична цивилизација са својим запањујуће величанственим пирамидама и праксом коришћења разнобојних боја, пигмената, кане и оловке за очи као козметички додатак за мушкарце и жене.

Близанци: Стара Грчка

Под владавином Меркура, ви сте мајстор комуникације и брз мислилац који је стално радознао и жедан знања. Наћи ћете своју духовну цивилизацију у старој Грчкој, посебно у филозофској ери којом су владали Сократ, Платон и Аристотел, који су у суштини измислили западну филозофију како би могли да разумијју свијет користећи логику.

Чувена Сократова опомена да "спознај себе" остаје један од најмудријих савјета које је ико икада дао. Античка Грчка је такође направила огроман напредак у астрономији, математици, етици, биологији и естетици. То је такође произвело филозофије епикурејства (што значи да је задовољство добро) и стоицизма (што значи да треба храбро подносити бол без приговарања).

Рак: Сумери

Пошто не постоје древне цивилизације познате првенствено по томе што су хиперемоционалне, као што су Ракови познати, умјесто тога ћемо се усредсредити на чињеницу да вама влада Мјесец и да сте стога велики дом зодијака који проналази интензивну утјеху у вашем пребивалишту. Древни Сумери у Месопотамији су осмишљавали софистициране градове-државе прије хиљадама година.

Куће направљене од опеке осушене на сунцу, које су користиле замршене лукове, куполе и сводове, биле би поређане тако да су гледале на дворишта и биле груписане око зигурата - терасастих, пирамидалних храмова који су служили као сумерска богомоља. Када су многи становници планете били номадски или су живели у привременим склоништима, Сумери су били први народ на свијету који је био скућен .

Лав: Стари Рим

Као ватрени знак којим влада сунце и симболизује га лав, ви сте краљевски, доминантни, па чак и на грандиозни. Савршена древна допуна вашој екстровертној природи и освајачком духу је старо Римско царство, које је основано на седам брда 753. пре нове ере а простирало се на преко два милиона квадратних миља покривајући три континента.

До 117. године ваше царство је покривало целу Италију, већи дио данашње Западне Европе, и чак је имало командне испоставе у дијеловима Азије и сјеверне Африке. Стари Римљани су инспирисали страх и поштовање скоро хиљаду година и служе као вјечни подсјетник шта је људски дух у стању да постигне.

Дјевица: Древна Кина

Познати сте по својој практичности и изразитој пажњи према детаљима. Тежите логици и никада не дозвољавате да вас емоције обузму. Древна култура која најбоље одговара вашој личности датира из Кине, која је била једна од најранијих свјетских цивилизација и опстаје као трајна свјетска сила.

Само култура посвећена технологији и прагматизму била би у стању да изведе архитектонско чудо као што је кинески Кинески зид, који се протеже на више од 20.000 километара и штити древне Кинезе од грабежљивијих и мање развијених освајача. Велики пут свиле повезао је Кину с Медитераном и подстакао трговину и унакрсно опрашивање култура. Древна Кина је заслужна за проналазак папира, процеса штампања и компаса. Такође је благословио свијет конфучијанизмом, секуларном државном филозофијом која подстиче поштовање, интегритет и друштвени реципроцитет.

Вага: Долина Инда

Култура из бронзаног доба која је цвјетала у деловима онога што су данас познати као Пакистан, Авганистан и Индија, градови у долини Инда, који су формирали цивилизацију већу од Египта, били су јединствени међу древним цивилизацијама по томе што су археолози пронашли да нема доказа да су њима владале хијерархијске личности као што су свештеници или краљеви.

Такође, нема доказа да су ови древни народи користили оружје или им је била потребна војска. Умјесто тога, то је била култура заснована на миру, просперитету, љубави и једнакости. Све се ово савршено уклапа у Вагину бескрајну потрагу за равнотежом и хармонијом.

Шкорпија: Древне Маје

Шкорпија је знак који је најближе испреплетен са мистеријом и тамом, па која би вас боља древна култура могла симболизовати од Маја у данашњем источном Мексику? За древне Маје, смрт је била само обред преласка у други живот, тако да су живјели без страха од смрти.

Умјесто трагичног краја, на смрт се гледало као на нови почетак. Маје су такође вјеровале да велико непознато постоји испод површине воде. Они који су своје животе добровољно принели као духовне жртве били су обојени свјетлоплавим минералом познатим као "мајаска плава“ прије него што су послани у водени гроб.

Стријелац: Древна Персија

Стријелац је знак који је препун радозналости, истраживачког и пионирског духа, тако да велико Персијско царство -једно од најмоћнијих и најобимнијих у историји - највише одражава вашу душу. Током свог врхунца, Персијско царство се протезало од долине Инда (савремени Пакистан и Индија) на истоку све до Египта на западу. На сјеверу је покривао дијелове данашње Грчке и Турске.

Њен најпознатији цар, Кир Велики, замислио је културу у којој грађани могу да живе, мисле и обожавају како желе без страха од прогона или отуђења. Иако је већина древних Персијанаца практиковала зороастризам – прву дуалистичку религију са концептима као што су добро и зло, свјетлост и тама – били су потпуно толерантни према другим религијама. Све ово се савршено уклапа с експанзивном и инклузивном природом Стрелца.

Јарац: Вавилон

Јарац је познат као најорганизованији и најконкретнији од свих знакова, па какво је боље древно друштво да их представља од оног древних Вавилонаца, чији је владар Хамураби успоставио оно што многи историчари сматрају првом свеобухватном владавином права у свјетској историји?

Хамурабијев законик се састојао од 282 закона који су поставили правила за ствари као што су трговина, уговори, имовинска права, породични спорови и криминал. То је такође дало свијету идеју о ономе што је на латинском познато као лек талионис ("закон талона“), а касније је познато као принцип "око за око". Баш као и древни Вавилон, Јарчеви се баве законом, редом и логиком.

Водолија: Атлантида

Ваш иновативни, бескрајно радознали и револуционарни дух највише је у складу са митом о Атлантиди, цивилизацији која вјероватно никада није ни постојала, али која још увек фасцинира машту. Мит о Атлантиди се први пут појавио у два дијалога које је написао грчки филозоф Платон око 360. прије нове ере. Како је Платон испричао причу, Атлантида је била острво из снова које се налази негдје иза „Херкулових стубова“, што је навело неке да закључе да постоји у Гибралтарском мореузу.

Речено је да је већи од Либије и цијеле Азије заједно и да је насељен високо напредним супер-хуманоидима који су били врли и мудри. Његов градски распоред састојао се од концентричних прстенова воде и земље који су сви били повезани тунелима. Иако Атлантида и даље остаје само идеја, само Стрелац има довољно живописну машту да је претвори у стварност.

Рибе: Древни Тибет

Водени знак познат по својим неограниченим дубинама духовности и саосећања, Рибе најбоље представља древни Тибет. Смјештена на сјеверној страни Хималаја. које достижу тако вртоглаве висине, требало би само да стојите на прстима да бисте могли да пољубите небо. Љепота древног Тибета која одузима дах родила је дубоко спокојну културу која се савршено уклапа са природом.

Узвишене висине Тибета су домаћини безбројним будистичким манастирима, али прије увођења будизма, тибетска аутохтона религија је била позната као Бон, која се бавила магијом и обожавањем небеских божанстава - што и има смисла када у суштини живите у облацима, преноси 24седам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана