Скенери са АИ у школама, вриједни 3,7 милиона долара, не откривају ножеве

Танјуг
Скенери са АИ у школама, вриједни 3,7 милиона долара, не откривају ножеве

ВАШИНГТОН - Америчка компанија "Иволв текнолоџи" , која школама продаје скенере за оружје са вјештачком интелигенцијом, суочава се са новим питањима о својој технологији након што је у САД ученик нападнут ножем који систем вредан 3,7 милиона долара није успио да открије.

У школи у граду Јутика у америчкој држави Њујорк, 18-годишњег ученика напао је његов друг на Ноћ вјештица прошле године и нанео му вишеструке повреде ножем.

Адвокат жртве је рекао за Би-Би-Си (ББЦ) да је 18-годишњак задобио више убода у главу, врат, раме, леђа и шаку.

Нож коришћен у том нападу уијнет је у средњу школу "Проктор" упркос скупом систему за детекцију оружја који је инсталирала компанија "Еволв технолоџи".

Та компанија је безбедносна фирма која жели да замени традиционалне детекторе метала са АИ скенерима оружја. Компанија наводи да њен скенер, уместо да једноставно детектује метал, "комбинује моćну технологију сензора са доказаном вештачком интелигенцијом" за откривање оружја. Када систем открије скривено оружје, као што су ножеви, бомбе или пиштољи, он активира упозорење

. Компанија је саопштила да је њен систем веома прецизан, као и да може да помогне у стварању "зона без оружја". Међутим, прошлогодишња истрага ББЦ-а открила је да је тестирање показало да систем не може поуздано да открије велике ножеве - након што је "Еволв технолоџи" скенер пропустио да детектује 42 одсто великих ножева у 24 прегледа. Тај систем се користи на великим стадионима широм САД и у Манчестер арени у Великој Британији.

Компанија је ширила свој систем на школе, а сада тврди да има скенере у неколико стотине школа широм САД. На веб страници компаније био је постављен слоган "Зоне без оружја", а после напада ножем у школи у граду Јутика прошле године, уклоњена је та формулацију и стављен је промењен текст: "Сигурне зоне", да би након тога још једном био промењен и сада гласи "Сигурније зоне".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана