Skeneri sa AI u školama, vrijedni 3,7 miliona dolara, ne otkrivaju noževe

Tanjug
Skeneri sa AI u školama, vrijedni 3,7 miliona dolara, ne otkrivaju noževe

VAŠINGTON - Američka kompanija "Ivolv teknolodži" , koja školama prodaje skenere za oružje sa vještačkom inteligencijom, suočava se sa novim pitanjima o svojoj tehnologiji nakon što je u SAD učenik napadnut nožem koji sistem vredan 3,7 miliona dolara nije uspio da otkrije.

U školi u gradu Jutika u američkoj državi Njujork, 18-godišnjeg učenika napao je njegov drug na Noć vještica prošle godine i naneo mu višestruke povrede nožem.

Advokat žrtve je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da je 18-godišnjak zadobio više uboda u glavu, vrat, rame, leđa i šaku.

Nož korišćen u tom napadu uijnet je u srednju školu "Proktor" uprkos skupom sistemu za detekciju oružja koji je instalirala kompanija "Evolv tehnolodži".

Ta kompanija je bezbednosna firma koja želi da zameni tradicionalne detektore metala sa AI skenerima oružja. Kompanija navodi da njen skener, umesto da jednostavno detektuje metal, "kombinuje moćnu tehnologiju senzora sa dokazanom veštačkom inteligencijom" za otkrivanje oružja. Kada sistem otkrije skriveno oružje, kao što su noževi, bombe ili pištolji, on aktivira upozorenje

. Kompanija je saopštila da je njen sistem veoma precizan, kao i da može da pomogne u stvaranju "zona bez oružja". Međutim, prošlogodišnja istraga BBC-a otkrila je da je testiranje pokazalo da sistem ne može pouzdano da otkrije velike noževe - nakon što je "Evolv tehnolodži" skener propustio da detektuje 42 odsto velikih noževa u 24 pregleda. Taj sistem se koristi na velikim stadionima širom SAD i u Mančester areni u Velikoj Britaniji.

Kompanija je širila svoj sistem na škole, a sada tvrdi da ima skenere u nekoliko stotine škola širom SAD. Na veb stranici kompanije bio je postavljen slogan "Zone bez oružja", a posle napada nožem u školi u gradu Jutika prošle godine, uklonjena je ta formulaciju i stavljen je promenjen tekst: "Sigurne zone", da bi nakon toga još jednom bio promenjen i sada glasi "Sigurnije zone".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana