Расте број лажних видео снимака који су настали дубоким учењем

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Према подацима Свјетског економског форума, број лажних видео снимака који су настали употребом неуронских мрежа и дубоког учења (дипфејк) годишње расте стопом од 900 одсто на мрежама, а у медијима су се појавили случајеви који се односе на узнемиравање, освету и крипто преваре.

Употреба неуронских мрежа и дубоког учења омогућила корисницима из целог свијета да користе слике, видео и аудио материјале за креирање реалистичних видео записа особа у којима је њихово лице или тијело дигитално измјењено тако да изгледају као да су неко други, као и да се манипулисани видео снимци и фотографије често користе у злонамерне сврхе за ширење лажних информација, саопштила је компанија "Касперски".

Преваре настале употребом неуронских мрежа и дубоког учења, користе се за друштвени инжењеринг тако што криминалци користе манипулисане слике на којима су наводно познате личности.

Примјер је вјештачки направљен видео снимак директора компаније "Тесла", Илона Маска, који обећава висок профит од сумњиве шеме улагања у криптовалуте, због које су многи људи изгубили новац. 

Дипфејк се може користити и у порнографске сврхе где се нарушава репутације жртве кроз лажне снимке познатих личности, чија су лица убачена на тијела порнографских глумица у експлицитним сценама. 

Често се дипфејк користи и за нападе на предузећа, а познат случај јесте превара менаџера једне банке у Уједињеним Арапскм Емиратима и крађа 35 милиона евра, гдје су криминалци направили кратак снимак гласа шефа запосленог да створе убједљиву превару. 

Из "Касперског" су навели да је важно узети у обзир да је дипфејк веома скупа врста преваре која захтјева велики буџет и из тог разлога је криминалцима који планирају напад потребна огромна количина фотографија, видео снимака и аудио записа особе коју желе да имитирају. 

Да би резултат превара био реалистичан потребан је моћан рачунар, као и одличан софтвер, због чега је дипфејк изузетно ријетка пријетња и мали број купаца може да га приушти, јер се цијена једног минута оваквог снимка креће од 20.000 долара па навише. 

Потребно је задржати скептичан став према говорној пошти и видео снимцима који стижу у електронску пошту, као и да, уколико имате запослене, побринете се да разумеју шта је дипфејк и како да га препознају кроз нагле покрете на снимку, промјене у тону коже, као и чудно трептање, закључили су из компаније "Касперски".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана