NASA уловила честице ван Сунчевог система

Танјуг
NASA уловила честице ван Сунчевог система

Научници тврде да је седам микроскопских честица које је прикупила NASA летјелицом за праћење комета "Стардаст" почетком 21. вијека, поријеклом вјероватно изван Сунчевог система, објавио је часопис Science.

Ако се потврди да је ова тврдња тачна, прикупљене честице биће први узорак савремене међузвездане прашине. "То су веома вриједне честице", навео је у саопштењу физичар Универзитета Калифорније Андрју Вестфал, који је и лидер тима који истражује те честице.

Скупљачи прашине капсуле "Стардаст" били су изложени, како се вјерује, међузвезданој прашини почетком 2000-их, а враћени су на земљу 2006. Од тада је тим од више десетина научника из различитих дијелова широм свијета, испитивао њихово поријекло.

Вестфал је рекао да су те честице изненађујуће разнолике и да се сматрају младим за космичке стандарде - млађе од 50 милиона до 100 милиона година, колика је очекивана дужина трајања међузвездане прашине.

NASA је лансирала "Стардаст" 1999. како би прикупила остатке комете Вајлд-2. Капсула је враћена на Земљу седам година касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана