НАСА објавила слике и снимке помрачења Сунца

Агенције
НАСА објавила слике и снимке помрачења Сунца

​Док су милиони људи широм Сјеверне Америке навалили попунити сваки хотел, мотел и АирБнБ дуж танког појаса земље који се протеже од Мексика до источне обале Канаде, тек неколицина људи имала је привилегију гледати потпуно помрачење Сунца 8. априла из вјероватно најбољег мјеста с којег можете гледати помрачење, Међународне свемирске станице.

Видео снимци и призори подијељени од стране астронаута на висини од отприлике 400 километара изнад наших глава пружају јединствени поглед на овај догађај, поглед који није имао никакве бити опструисан досадним облацима.

За оне на земљи, тама узрокована Мјесецом испред Сунца трајала је кратко и није била ни близу величанствена као она у свемиру.

Гледајући одозго, они који су били на орбитирајућој свемирској станици могли су се мало више опустити и цијенити пуни величанствени потез Мјесечеве сјенке преко површине планете.

Иако је ИСС можда избјегао ризичну вожњу доле, његова позиција у првом реду није била случајна. НАСА се припремала за тај тренутак мјесецима, поступно подешавајући путању станице како би је ставила тамо гдје је акција 8. априла.

Желите ли још бољи поглед? Национална управа за океане и атмосферу саставила је анимацију цијелог догађаја која се састоји од слика снимљених једним од њихових геостационарних метеоролошких сателита. За оне у континенталним Сједињеним Државама, неће бити сличног спектакла још 20 година. Али било ко, ко се затекне у Гренланду, Исланду, Шпанији, Русији или Португалу 2026. године, имаће прилику видјети тотално помрачење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана