НАСА гађала астерод

GS
Foto: X.com

Америчка агенција НАСА 2022. летјелицом је гађала астероид Диморфос.

Оно што је овом мисијом доказано је да постоји технологија којом може да се скрене путања такозваних "убица градова".

Ипак, у свемирском судару створено је јато од 37 џиновских стијена, које имају пречник између четири и седам метара, и управо оне сада јуре ка Марсу, показује најновија научна студија.

Мисија која је названа Двоструки тест преусмјеравања астероида (ДАРТ) сматрана је успјешном јер је промијенила скретање Диморфоса и Дидимоса, стијене која кружи око њега.

С друге стране, испоставило се да је стварање јата џиновских стијена грешка, посебно што ако ударе у Црвену планету могу да направе кратере на њој, навео је LiveScience, а преноси Б92.

"Коришћењем опсервација система Диморфос-Дидимос помоћу телескопа Хабл, идентификовали смо јато од 37 џиновских стијена величине од 4 до 7 метара избачених из система током удара ДАРТ-а. Испитивали смо орбиталну еволуцију сличних стијена и нумерички предвид‌јели њихово кретање у наредних 20 хиљада година. Постоји шанса да ударе у Марс у будућности. Имајући у виду атмосферу планете, очекујемо да ће неоштећени да ударе у површину и да ће да направе кратере", пише  у студији Марка Фенучија из Европске свемирске агенције и Албина Карбоњанија из Опсерваторије за астрофизику у Болоњи.

Ово је заправо први пут да су људи направили метеорску групу која би могла да погоди једну планету.

"Нисмо очекивали да ће толико стијена да настане током мисије. Могуће је да је ријеч о стенама које су већ кружиле око астероида, а да их је удар избацио из те орбите. Нису настале у удару", навео је за Натионал Геограпхиц Енди Ривкин, планетарни астроном и један од чланова мисије ДАРТ.

Како се тврди, вјероватноћа да ће џиновске стијене погодити Марс биће велика за 6.000 година, а након тога поново за 13.000 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана