Компаније из БиХ могу продавати на Амазону

Танјуг
Foto: pixabay.com

САРАЈЕВО- Компаније из БиХ могу продавати на Амазону, највећој свјетској платформи, одлучила је та компанија која је синоним за интернет трговину, а преноси Бизнисинфо.ба.

Како се наводи, компанија Амазон је ревидирала прије двије седмице листу дозвољених земаља за регистрацију продаваца на којој се сада налази и БиХ, а ту вијест је на друштвеним мрежама подијелила професорка Економског факултета у Сарајеву Азра Заимовић.

Како је појаснила, проширењем листе, продаваци из укупно 188 земаља могу нудити производе у највећој онлајн трговини на свијету.

Компанија која је своју тржишну вриједност повећала за 70 одсто у ковид кризи тек сада додаје чак 85 земаља.

Земље под санкцијама као што су Куба и Сјеверна Кореја остале су ван ове листе. Продаваци из БиХ раније су могли да продају на Амазону на начин да оснују своје предузеће у земљи која се налази на листи, што је стварало додатне трошкове и значајно отежавало приступ тржишту.

Сада су улазне баријере отклоњене, па предузетници из БиХ могу директно као физичка лица или путем домаћих предузећа да нуде своје производе или региструју своје трговине на Амазону.

„За олакшан искорак домаћих предузетника на свјетско онлајн тржиште, потребне су јасне инструкције пореских тијела у БиХ у вези с пореским третманом прекограничне интернет трговине и добитака“, каже Заимовић.

Амазон је америчка компанија са седиштем у Сијетлу.

Основао ју је Џеф Безос 1994. године, а покренута је 1995. године.

Једна је од првих великих компанија које се баве продајом разних производа посредством интернета.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана