Kompanije iz BiH mogu prodavati na Amazonu

Tanjug
Foto: pixabay.com

SARAJEVO- Kompanije iz BiH mogu prodavati na Amazonu, najvećoj svjetskoj platformi, odlučila je ta kompanija koja je sinonim za internet trgovinu, a prenosi Biznisinfo.ba.

Kako se navodi, kompanija Amazon je revidirala prije dvije sedmice listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavaca na kojoj se sada nalazi i BiH, a tu vijest je na društvenim mrežama podijelila profesorka Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović.

Kako je pojasnila, proširenjem liste, prodavaci iz ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj onlajn trgovini na svijetu.

Kompanija koja je svoju tržišnu vrijednost povećala za 70 odsto u kovid krizi tek sada dodaje čak 85 zemalja.

Zemlje pod sankcijama kao što su Kuba i Sjeverna Koreja ostale su van ove liste. Prodavaci iz BiH ranije su mogli da prodaju na Amazonu na način da osnuju svoje preduzeće u zemlji koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu.

Sada su ulazne barijere otklonjene, pa preduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička lica ili putem domaćih preduzeća da nude svoje proizvode ili registruju svoje trgovine na Amazonu.

„Za olakšan iskorak domaćih preduzetnika na svjetsko onlajn tržište, potrebne su jasne instrukcije poreskih tijela u BiH u vezi s poreskim tretmanom prekogranične internet trgovine i dobitaka“, kaže Zaimović.

Amazon je američka kompanija sa sedištem u Sijetlu.

Osnovao ju je Džef Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. godine.

Jedna je od prvih velikih kompanija koje se bave prodajom raznih proizvoda posredstvom interneta.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana