Google и Самсунг: Боље пакт него рат

CNET
Google и Самсунг: Боље пакт него рат

Компаније Google и Самсунг склопиле су дугорочни споразум о лиценцирању који ће покрити постојеће патенте у власништву двије корпорација, као и оне које ће патентирати у идућих десет година.

IT дивови нису објавили никакве појединости о условима под којима је споразум склопљен, као ни које све патенте и технологије обухвата. Све што су навели било је да је "од обостране користи" и нагласили да двије фирме могу сарађивати како би се избјегле тужбе.

"Сарадња доноси веће добитке него непотребни спорови око патената", рекао је челник Самсунговог центра за интелектуално власништво Сеунгхо Ахн. Што се вјеројатно односило најпре на Apple, који се са Самсунгом већ неколико година повлачи по судовима.

Пред америчким судовима Apple је досад био успешнији. Идући окршај, око уређаја као што су Galaxy 3 и iPhone 5, пред судом ће се наћи 31. марта. Прије тога би требало да се одрже преговори, и то 19. фебруара. Али, нагодба се чини мало вероватном, иако судија Луси Кох инсистира на "помирењу".

Google и Самсунг годинама блиско сарађују. Самсунгов успјех са паметним телефонима вјеројатно не би био толики да није било Андроида, Google-овог оперативног система. Иако је било трзавица у њиховом односу, компаније зависе једна од друге. Претпоставка је да се већина патената који су обухваћени овим споразумом односи управо на мобилне технологије, пише CNET.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана