Како ће одсуство Ђоковића из Мадрида утицати на АТП листу?

ГС
Како ће одсуство Ђоковића из Мадрида утицати на АТП листу?

Најбољи тенисер на планети, Новак Ђоковић одлучио је јуче да се и дефинитивно повуче са Мастерса у Мадриду, тако да га поново нећемо гледати на шљаци у главном граду Шпаније.

Српски тенисер није наступао у Мадриду ни претходне сезоне, иако су га организатори очекивали што је било и више него јасно по билбордима и плакатима који су се тада налазили по граду, тако да шпанска публика ни овога пута неће моћи да ужива у мајсторијама српског аса.

То самим тим значи да Новак неће изгубити, нити добити нове бодове за АТП листу, али се отвара прилика његовим ривалима да потенцијално умање разлику у односу на најбољег на планети на самом врху.

Ђоковић ће и на пресјеку сутра бити први на АТП листи
Према саданшњем пресјеку ствари, Новак Ђоковић ће сутрашњи дан и нову седмицу дочекати као први на АТП листи са 9.990 бодова, а у односу на актуелну седмицу изгубиће 45 бодова освојених прошле сезоне у Бањалуци када је елиминисан од Душана Лајовића у четвртфиналу турнира.

Са друге стране, његови ривали доживјеће још већи удар, па ће тако Јаник Синер остати без 90 бодова и биће други тенисер на планети са 8.660 бодова, док ће се на трећем мјесту наћи Карлос Алкарас који ће “испустити” 500 освојених бодова из Барселоне од прошле сезоне и имаће 8.145 бодова на свом салду.

Близу је још само Данил Медведев на четвртој позицији, а његово стање у односу на текућу седмицу остаће непромијењено и Рус ће имати 7.085 поена.

Ко би могао највише да профитира и сустигне Новака у Мадриду?

Интересантно је да је повлачењем Новака Ђоковића највише профитирао управо Јаник Синер, који је тако први пут у својој каријери постао први носилац на неком АТП Мастерсу.

И не само то, Италијан је такође, баш као и Новак, прошле сезоне прескочио Мадрид, тако да има шансу да освоји свих 1.000 бодова, уколико дође до титуле и да се тако приближи Ђоковићу на заостатак од свега 330 поена, пошто би у том случају имао 9660 поена на листи.

Ако гледамо традицију, она пак није на страни Синера, јер у два досадашња учешћа у Мадриду није успио да прође трећу рунду. Било је то 2021. и 2022. године.

Са друге стране, Карлос Алкарас може само да изгуби много тога у Мадриду, јер брани свих 1.000 освојених бодова, пошто је претходне године био шампион послије побједе над Јаном Ленардом Штруфом у финалу у три сета, пише Телеграф.

То значи да Алкарас може само да остане на тренутних 8.145 бодова или пак да склизне низбрдо у случају ране елиминације. То ће засигурно чекати и Данил Медведев.

Ни Рус не брани велики број поена у Мадриду, јер је прошле године елиминисан од стране Аслана Карацева већ у трећем колу, тако да би могао да освоји додатних 950 поена у односу на прошлу годину и да се попне на 8.035 бодова. Ипак, треба имати на уму да шљака није омиљена подлога руског тенисера, тако да је упитно колико ће Данил моћи у Мадриду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана