У борби за свјетски трон остало осам репрезентација: Фудбал игра цијели свијет, али зна се ко је главни

РТС, Анадолија
У борби за свјетски трон остало осам репрезентација: Фудбал игра цијели свијет, али зна се ко је главни

ДОХА – Утакмицом Португалије и Швајцарске синоћ је комплетирана осмина финала Свјетског фудбалског првенства у Катару, чиме су постали познати сви четвртфинални парови.

Португалци су одиграли феноменалну утакмицу и са 6:1 декласирали ривала те се у четвртфиналу прикључили Мароку, који је неколико часова раније приредио највеће изненађење осмине финала и након бољег извођења пенала елиминисао Шпанију.

У четвртфинале, уз Португал и Мароко, раније су се пласирали Аргентина,. Холандија, Енглеска, Француска, Хрватска и Бразил.

 

Парови четвртфинала:

9. децембар

Хрватска – Бразил (16 часова)

Холандија – Аргентина (20 часова)

10. децембар

Мароко – Португалија (16 часова)

Енглеска – Француска (20 часова)

Осмина финала Мундијала у Катару показала је диверзитет у фудбалском свијету, али и да је квалитет и даље неупитно концентрисан у европским и јужноамеричким силама, са пријатним изненађењем Марока.

Групна фаза била је пуна изненађења и калкулација у којима су дебљи крај извукле Белгија, Данска, Немачка и Уругвај. Репрезентације из афричке и азијско-океанијске федерације искористиле су прилику да покажу завидан напредак, довољан да парирају главним конкурентима уколико их схвате неозбиљно.

Осмина финала је потом показала разлику у играчком квалитету, искуству и знању стручног штаба. Сенегал, Аустралија, САД и Јужна Кореја били су “лак плијен”.

Јапанци су “скупо продали кожу” против Хрватске. За 120 минута игре нису изгубили. Узели би бод у дуелу са свјетским вицешампионом и тако би употпунили импресиван низ послије тријумфа над Њемачком и Шпанијом. Лоше извођење једанастераца послало их је кући.

Од преосталих осам репрезентација, седам је у топ 12 на ФИФА ранг листи са изузетком Марока. Разлика између “Лавова са Атласа” и Јапана је у играчима са озбиљним улогама у јаким клубовима, који знају како се изводе пенали. Пролаз у четвртфинале обезбиједили су голман Севиље и играчи Челсија, ПСЖ-а и Сампдорије.

Иста фаза у Русији је била изједначенија. Тада је једино Бразил рутински савладао Мексико 2:0, од осталих седам мечева су четири завршена једним голом предности, а виђене су три пенал завршнице. Јапан је био једини састав ван Европе и Јужне Америке међу 16 најбољих.

Катар је дао већи диверзитет. Самим тим, значајни раст интересовања по домовима и пабовима од Вашингтона до Канбере.

Фаворити Бразил, Енглеска, Француска, Холандија, Португалија и Аргентина изашли су спремни да покажу снагу. Ко год је од њих повео на полувремену, није дозвољавала икакве преокрете и драму у завршници.

Било је тензије у судару “гаучоса” и Аустралије, али је до ње дошло јер је Енца Ернандеза лопта погодила у главу у свом узлету, затим драстично скренула и отишла ван домашаја Емилијана Мартинеза. Аргентина је држала меч под контролом и могла убједљивије да побиједи да је Лаутаро Мартинез искористио Месијеве специјалитете послужене на тацни.

Тимови “класици” фудбалске историје показали су ријешеност, виши ниво форме и моћ. На површини решета остало је само најблиставије златно грумење. Играчи имају два дана одмора, стручни штаб времена да анализира противника до танчина.

Полуфинални дуели Мундијала на распореду су 13. и 14. децембра, а оба дуела почеће у 20 часова по средњоевропском времену. Састаће се побједници дуела Холандија – Аргентина и Хрватска – Бразил те Мароко или Португалија против Енглеске или Француске.

Финале Свјетског првенства у Катару заказано је за 18. децембар на стадиону Лусаил с почетком у 16 сати. Дан раније на стадиону Калифа за треће мјесто играће поражени полуфиналисти, такође с почетком у 16 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана