U borbi za svjetski tron ostalo osam reprezentacija: Fudbal igra cijeli svijet, ali zna se ko je glavni

RTS, Anadolija
U borbi za svjetski tron ostalo osam reprezentacija: Fudbal igra cijeli svijet, ali zna se ko je glavni

DOHA – Utakmicom Portugalije i Švajcarske sinoć je kompletirana osmina finala Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, čime su postali poznati svi četvrtfinalni parovi.

Portugalci su odigrali fenomenalnu utakmicu i sa 6:1 deklasirali rivala te se u četvrtfinalu priključili Maroku, koji je nekoliko časova ranije priredio najveće iznenađenje osmine finala i nakon boljeg izvođenja penala eliminisao Španiju.

U četvrtfinale, uz Portugal i Maroko, ranije su se plasirali Argentina,. Holandija, Engleska, Francuska, Hrvatska i Brazil.

 

Parovi četvrtfinala:

9. decembar

Hrvatska – Brazil (16 časova)

Holandija – Argentina (20 časova)

10. decembar

Maroko – Portugalija (16 časova)

Engleska – Francuska (20 časova)

Osmina finala Mundijala u Kataru pokazala je diverzitet u fudbalskom svijetu, ali i da je kvalitet i dalje neupitno koncentrisan u evropskim i južnoameričkim silama, sa prijatnim iznenađenjem Maroka.

Grupna faza bila je puna iznenađenja i kalkulacija u kojima su deblji kraj izvukle Belgija, Danska, Nemačka i Urugvaj. Reprezentacije iz afričke i azijsko-okeanijske federacije iskoristile su priliku da pokažu zavidan napredak, dovoljan da pariraju glavnim konkurentima ukoliko ih shvate neozbiljno.

Osmina finala je potom pokazala razliku u igračkom kvalitetu, iskustvu i znanju stručnog štaba. Senegal, Australija, SAD i Južna Koreja bili su “lak plijen”.

Japanci su “skupo prodali kožu” protiv Hrvatske. Za 120 minuta igre nisu izgubili. Uzeli bi bod u duelu sa svjetskim vicešampionom i tako bi upotpunili impresivan niz poslije trijumfa nad Njemačkom i Španijom. Loše izvođenje jedanasteraca poslalo ih je kući.

Od preostalih osam reprezentacija, sedam je u top 12 na FIFA rang listi sa izuzetkom Maroka. Razlika između “Lavova sa Atlasa” i Japana je u igračima sa ozbiljnim ulogama u jakim klubovima, koji znaju kako se izvode penali. Prolaz u četvrtfinale obezbijedili su golman Sevilje i igrači Čelsija, PSŽ-a i Sampdorije.

Ista faza u Rusiji je bila izjednačenija. Tada je jedino Brazil rutinski savladao Meksiko 2:0, od ostalih sedam mečeva su četiri završena jednim golom prednosti, a viđene su tri penal završnice. Japan je bio jedini sastav van Evrope i Južne Amerike među 16 najboljih.

Katar je dao veći diverzitet. Samim tim, značajni rast interesovanja po domovima i pabovima od Vašingtona do Kanbere.

Favoriti Brazil, Engleska, Francuska, Holandija, Portugalija i Argentina izašli su spremni da pokažu snagu. Ko god je od njih poveo na poluvremenu, nije dozvoljavala ikakve preokrete i dramu u završnici.

Bilo je tenzije u sudaru “gaučosa” i Australije, ali je do nje došlo jer je Enca Ernandeza lopta pogodila u glavu u svom uzletu, zatim drastično skrenula i otišla van domašaja Emilijana Martineza. Argentina je držala meč pod kontrolom i mogla ubjedljivije da pobijedi da je Lautaro Martinez iskoristio Mesijeve specijalitete poslužene na tacni.

Timovi “klasici” fudbalske istorije pokazali su riješenost, viši nivo forme i moć. Na površini rešeta ostalo je samo najblistavije zlatno grumenje. Igrači imaju dva dana odmora, stručni štab vremena da analizira protivnika do tančina.

Polufinalni dueli Mundijala na rasporedu su 13. i 14. decembra, a oba duela počeće u 20 časova po srednjoevropskom vremenu. Sastaće se pobjednici duela Holandija – Argentina i Hrvatska – Brazil te Maroko ili Portugalija protiv Engleske ili Francuske.

Finale Svjetskog prvenstva u Kataru zakazano je za 18. decembar na stadionu Lusail s početkom u 16 sati. Dan ranije na stadionu Kalifa za treće mjesto igraće poraženi polufinalisti, takođe s početkom u 16 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana