Преминуо Пашо Бећирбашић

Г.С.
Преминуо Пашо Бећирбашић

Амстердам - У 71. години у Холандији умро је Пашо Бећирбашић, чувени центарфор Борца из седамдесетих година прошлог вијека, код навијача један од најомиљенијих фудбалера бањалучког мезимца.

Одрастао је у прековрбаском крају, у познатом насељу Кулмахала (данашње Обилићево), одакле су кроз три генерације дрес Борца са бројем девет на леђима носили најпознатији центарфори у историји клуба Омер Јусић и Мухамед Ибрахимбеговић. Као мали-велики виртуоз, невјероватних физичких предиспозиција, скренуо је на себе пажњу на чувеним градским уличним турнирима на такозваном харему. Са 17 година постао је првотимац Наприједа, за који је играо двије сезоне, а и данас у прековрбаском крају старији памте утакмицу Напријед - Козара, када је постигао пет голова у низу, што га је препоручило Борцу. Фудбалску славу стекао је на Градском стадиону.

Незаборавне игре и голови у квалификацијама за улазак у Прву лигу 1970. против Борца из Чачка у првој утакмици у Бањалуци, када је његов тим изборио прволигашки статус. "Златни гол" против београдског Партизана 1971. године, који је јуришао на титулу првака, а у посљедњим минутама изгубио утакмицу од Борца у Бањалуци, када је Пашо умакао Будишићу и Пауновићу и постигао гол, који је Борцу донио опстанак у Лиги.

Тек његове маказице, против Радничког из Ниша у Бањалуци, опет одлучујући гол за Борац, па у Зеници против Челика на старој Блатуши (1:1) био је златни гол, јер је њиме осигурао опстанак међу прволигашима.

Једне сезоне све до пред крај био је кандидат за голгетера Југославије.

Изузев Наприједа и Борца, играо је за БСК, ријечки Оријент, а каријеру је завршио у француском Паризу. Био је веома успјешан тренер у свом Наприједу.

Датум и мјесто сахране биће објављени накнадно, али је врло вјероватно да ће бити сахрањен у Холандији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана