Нека се понови славље из Меца

Дејан Кондић
Нека се понови славље из Меца

БАЊАЛУКА - Фудбалери Црвене звезде покушаће вечерас да побиједе Монако (18.45) и тако дођу до првог тријумфа у земљи “галских пијетлова”, који би им донио европско прољеће.

На досадашњих седам сусрета у Француској најтрофејнији српски клуб је пет пута поражен и само је два пута успио да стигне до ремија. Оба су имала укус неуспјеха, јер су “црвено-бијели” завршили такмичења послије двомеча са Монпељеом и Стразбуром. Занимљиво је да је и поред учесталости играња европских купова Црвена звезда први пут гостовала у Француској 1998. године у тадашњем Купу УЕФА. Жријеб је спојио са Мецом. “Црвено-бијели” су славили у првом мечу на “Маракани” 2:1, потом идентичним резултатом били поражени у Француској, али су прошли послије пенал серије. Ако не рачунамо највећи клупски успјех и тријумф у финалу у Купа шампиона против Олимпика из Марсеља, то је био први и једини пут да клуб из Љутице Богдана елиминише једну француску екипу. У окршајима против тима за који је тад играо Владан Лукић у дресу Звезде играли су двојица бивших фудбалера бањалучког Борца Винко Мариновић и Дарко Љубојевић. Актуелни тренер Борца за “Глас Српске” признаје да није знао за лошу серију против Француза.

- Стварно?! Нисам знао да је само нама то пошло за руком. Не би било лоше да и ови момци сада то понове, то славље. Било је то сад већ давно, далеко је 1998. година. Открићу вам једну ствар, Лукић није хтио да игра другу утакмицу против нас због ситуације око бомбардовања. Ни Љубојевић, ни ја нисмо играли у том првом сусрету. У реваншу сам дао гол из “слободњака” за вођство, онда су они окренули. Негдје пред крај регуларног времена смо остали без Друлића, али смо ипак на пенале  успјели да прођемо даље. Сјећам се да је у оба меча у игру са клупе ушао Луј Саха, који је касније играо у Манчестер јунајтеду. Ја сам га чувао - рекао је Мариновић.

Велику борбу на средини терена са одличним везним редом Меца водио је Љубојевић. Данас први човјек Подручног фудбалског савеза Бањалуке такође се за “Глас “ радо присјетио тих дуела.

- Мец је био екипа која је жељела да игра, да се надиграва. Снажна, технички дотјерана екипа. Имали су неколико добрих појединаца. Играли су тад Лукић и Ненад Јестровић за њих, памтим добро и голмана Лионела Летиција. Сјећам се и одличне “десетке” Фредерика Меријеа. Ипак, могли смо ми њих и раније ријешити, имали смо неколико прилика послије прекида, баш је Винко шутирао главом. Оно што ми је баш остало у сјећању је велики број наших навијача који су дошли у Мец. Направили су и бакљаду у другом полувремену због чега је био и један краћи прекид утакмице - истакао је Љубојевић.

Након елиминације Меца, поново су “црвено-бијели” морали у Француску. Овог пута ривал им је био Лион, уз знатно отежавајућу околност. Због безбједносне ситуације у Југославији, Звезда је била домаћин у Букурешту. Оба пута је поражена, у Румунији 2:1, а у Лиону 3:2.

- Против Лиона сам чувао Алена Кавеглију. Јако незгодан нападач. Јесу они јача екипа од Меца, али били смо ми ту негдје. У Букурешту смо водили, у Лиону изједначили, погодио је покојни Горан Буњевчевић послије одбитка након што сам ја извео слободан ударац - нагласио је Мариновић.

У двомечу против Лиона није било Љубојевића. Повреда је била јача од луцидног везисте.

- Пред први меч у Букурешту сам на тренингу доживио тежу повреду скочног зглоба, тако да сам пропустио те утакмице, али то је био почетак стварања јаког Лиона, који је касније годинама доминирао у Француској - подсјетио је Љубојевић.

Звезда може даље

Борчев тандем Звездаша вјерује да њихови насљедници у “црвено-бијелом” дресу могу побиједити Монако у Француској и изборити европско прољеће. Мариновић познаје и тренера Монака Клемана.

- Биће тешка утакмица. Ова Звезда може играти са сваким противником, па тако са њима. Иначе, кад сам ја био у Белгији, Клеман је играо у Брижу - рекао је Мариновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана