Neka se ponovi slavlje iz Meca

Dejan Kondić
Neka se ponovi slavlje iz Meca

BANjALUKA - Fudbaleri Crvene zvezde pokušaće večeras da pobijede Monako (18.45) i tako dođu do prvog trijumfa u zemlji “galskih pijetlova”, koji bi im donio evropsko proljeće.

Na dosadašnjih sedam susreta u Francuskoj najtrofejniji srpski klub je pet puta poražen i samo je dva puta uspio da stigne do remija. Oba su imala ukus neuspjeha, jer su “crveno-bijeli” završili takmičenja poslije dvomeča sa Monpeljeom i Strazburom. Zanimljivo je da je i pored učestalosti igranja evropskih kupova Crvena zvezda prvi put gostovala u Francuskoj 1998. godine u tadašnjem Kupu UEFA. Žrijeb je spojio sa Mecom. “Crveno-bijeli” su slavili u prvom meču na “Marakani” 2:1, potom identičnim rezultatom bili poraženi u Francuskoj, ali su prošli poslije penal serije. Ako ne računamo najveći klupski uspjeh i trijumf u finalu u Kupa šampiona protiv Olimpika iz Marselja, to je bio prvi i jedini put da klub iz Ljutice Bogdana eliminiše jednu francusku ekipu. U okršajima protiv tima za koji je tad igrao Vladan Lukić u dresu Zvezde igrali su dvojica bivših fudbalera banjalučkog Borca Vinko Marinović i Darko Ljubojević. Aktuelni trener Borca za “Glas Srpske” priznaje da nije znao za lošu seriju protiv Francuza.

- Stvarno?! Nisam znao da je samo nama to pošlo za rukom. Ne bi bilo loše da i ovi momci sada to ponove, to slavlje. Bilo je to sad već davno, daleko je 1998. godina. Otkriću vam jednu stvar, Lukić nije htio da igra drugu utakmicu protiv nas zbog situacije oko bombardovanja. Ni Ljubojević, ni ja nismo igrali u tom prvom susretu. U revanšu sam dao gol iz “slobodnjaka” za vođstvo, onda su oni okrenuli. Negdje pred kraj regularnog vremena smo ostali bez Drulića, ali smo ipak na penale  uspjeli da prođemo dalje. Sjećam se da je u oba meča u igru sa klupe ušao Luj Saha, koji je kasnije igrao u Mančester junajtedu. Ja sam ga čuvao - rekao je Marinović.

Veliku borbu na sredini terena sa odličnim veznim redom Meca vodio je Ljubojević. Danas prvi čovjek Područnog fudbalskog saveza Banjaluke takođe se za “Glas “ rado prisjetio tih duela.

- Mec je bio ekipa koja je željela da igra, da se nadigrava. Snažna, tehnički dotjerana ekipa. Imali su nekoliko dobrih pojedinaca. Igrali su tad Lukić i Nenad Jestrović za njih, pamtim dobro i golmana Lionela Leticija. Sjećam se i odlične “desetke” Frederika Merijea. Ipak, mogli smo mi njih i ranije riješiti, imali smo nekoliko prilika poslije prekida, baš je Vinko šutirao glavom. Ono što mi je baš ostalo u sjećanju je veliki broj naših navijača koji su došli u Mec. Napravili su i bakljadu u drugom poluvremenu zbog čega je bio i jedan kraći prekid utakmice - istakao je Ljubojević.

Nakon eliminacije Meca, ponovo su “crveno-bijeli” morali u Francusku. Ovog puta rival im je bio Lion, uz znatno otežavajuću okolnost. Zbog bezbjednosne situacije u Jugoslaviji, Zvezda je bila domaćin u Bukureštu. Oba puta je poražena, u Rumuniji 2:1, a u Lionu 3:2.

- Protiv Liona sam čuvao Alena Kavegliju. Jako nezgodan napadač. Jesu oni jača ekipa od Meca, ali bili smo mi tu negdje. U Bukureštu smo vodili, u Lionu izjednačili, pogodio je pokojni Goran Bunjevčević poslije odbitka nakon što sam ja izveo slobodan udarac - naglasio je Marinović.

U dvomeču protiv Liona nije bilo Ljubojevića. Povreda je bila jača od lucidnog veziste.

- Pred prvi meč u Bukureštu sam na treningu doživio težu povredu skočnog zgloba, tako da sam propustio te utakmice, ali to je bio početak stvaranja jakog Liona, koji je kasnije godinama dominirao u Francuskoj - podsjetio je Ljubojević.

Zvezda može dalje

Borčev tandem Zvezdaša vjeruje da njihovi nasljednici u “crveno-bijelom” dresu mogu pobijediti Monako u Francuskoj i izboriti evropsko proljeće. Marinović poznaje i trenera Monaka Klemana.

- Biće teška utakmica. Ova Zvezda može igrati sa svakim protivnikom, pa tako sa njima. Inače, kad sam ja bio u Belgiji, Kleman je igrao u Brižu - rekao je Marinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana