Бањолучанин Ратомир Бороја тренер у ФК Српски бели орлови: Канада обојена у српску тробојку

Милан Зубовић
Бањолучанин Ратомир Бороја тренер у ФК Српски бели орлови: Канада обојена у српску тробојку

ТОРОНТО - Фудбалска Канада је обојена у српску тробојку тријумфом Српских белих орлова у шампионату ове сјеверноамеричке државе.

Први пут у 40 година постојања клуб српских исељеника из Торонта освојио је првенство. Бањолучанин Ратомир Бороја је један од тренера аматерске екипе. Тренер клуба је Иван Чанчаревић, а за Орлове наступа и некадашњи фудбалер београдског Обилића Саша Вицикнез.

- Значај титуле је за све нас у клубу огроман. Није лако бити шампион земље, поготово у Канади гдје је "сокер" у успону. Имали смо и среће у финалу када је наш голман одбранио три пенала противничкој екипи и тако нам донио први наслов. Овај успјех је мотив за наредни период, подстрек за будућност. Желимо да будемо заштитни знак канадског фудбала.

* ГЛAС: Да ли у Белим орловима има играча с простора Републике Српске?

БОРОЈA: Тренутно нема, а прошле године за нас је играо Зоран Кокот на двојну регистрацију. Сада се вратио у Славију из Источног Сарајева. У екипи има велики број Срба, који су угалавном с подручја Мачве и Шапца. Имамо и велики број навијача, то су углавном српски исељеници из Торонта и околине.

* ГЛAС: Како се клуб финансира?

БОРОЈA: Ове године имамо нашто мање финансијера него што смо их имали претходних сезона. Углавном нас финансирају локални предузетници, нешто се заради и од продаје карата. Углавном, немамо финансијских проблема.

* ГЛAС: Колико имате навијача у Торонту?

БОРОЈA: На нашим утакмицама увијек буде присутно преко 500 гледалаца, што и није мален број, јер су људи углавном запослени, те имају врло мало слободног времена. Када играмо са клубовима у којима играју Хрвати, онда је тај број навијача на трибинама далеко већи.

* ГЛAС: Хоће ли Бели орлови можда гостовати у Српској?

БОРОЈA: Можда догодине будемо гостовали у Бањој Луци, али то још увијек није извјесно. Имамо неке планове, које још треба да разрадимо, мада бих волио да до тога дође. Имали смо позив од Фудбалског клуба Славија из Источног Сарајева да гостујемо поводом њиховог 100 рођендана. Нажалост, нисмо успјели да позитивно одговоримо на позив, због неких раније уговорених обавеза. Утакмица у Српској за нас би био велики фудбалски празник.

* ГЛAС: Колико се систем такмичења у Канади разликује у односу на Европу?

БОРОЈA: Првенство овдје траје од маја до октобра. Распоред је врло згуснут, па тако некад играмо и по три утакмице у седмици. Зна да се деси да са неким клубовима одиграмо и три до четири утакмице у току регуларне сезоне. Екипе су подијељене у двије дивизије, а првих осам из сваке дивизије иде у осмину финала, па тако даље, по нокаут систему, до финала док се не добије име шампиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана