Banjolučanin Ratomir Boroja trener u FK Srpski beli orlovi: Kanada obojena u srpsku trobojku

Milan Zubović
Banjolučanin Ratomir Boroja trener u FK Srpski beli orlovi: Kanada obojena u srpsku trobojku

TORONTO - Fudbalska Kanada je obojena u srpsku trobojku trijumfom Srpskih belih orlova u šampionatu ove sjevernoameričke države.

Prvi put u 40 godina postojanja klub srpskih iseljenika iz Toronta osvojio je prvenstvo. Banjolučanin Ratomir Boroja je jedan od trenera amaterske ekipe. Trener kluba je Ivan Čančarević, a za Orlove nastupa i nekadašnji fudbaler beogradskog Obilića Saša Viciknez.

- Značaj titule je za sve nas u klubu ogroman. Nije lako biti šampion zemlje, pogotovo u Kanadi gdje je "soker" u usponu. Imali smo i sreće u finalu kada je naš golman odbranio tri penala protivničkoj ekipi i tako nam donio prvi naslov. Ovaj uspjeh je motiv za naredni period, podstrek za budućnost. Želimo da budemo zaštitni znak kanadskog fudbala.

* GLAS: Da li u Belim orlovima ima igrača s prostora Republike Srpske?

BOROJA: Trenutno nema, a prošle godine za nas je igrao Zoran Kokot na dvojnu registraciju. Sada se vratio u Slaviju iz Istočnog Sarajeva. U ekipi ima veliki broj Srba, koji su ugalavnom s područja Mačve i Šapca. Imamo i veliki broj navijača, to su uglavnom srpski iseljenici iz Toronta i okoline.

* GLAS: Kako se klub finansira?

BOROJA: Ove godine imamo našto manje finansijera nego što smo ih imali prethodnih sezona. Uglavnom nas finansiraju lokalni preduzetnici, nešto se zaradi i od prodaje karata. Uglavnom, nemamo finansijskih problema.

* GLAS: Koliko imate navijača u Torontu?

BOROJA: Na našim utakmicama uvijek bude prisutno preko 500 gledalaca, što i nije malen broj, jer su ljudi uglavnom zaposleni, te imaju vrlo malo slobodnog vremena. Kada igramo sa klubovima u kojima igraju Hrvati, onda je taj broj navijača na tribinama daleko veći.

* GLAS: Hoće li Beli orlovi možda gostovati u Srpskoj?

BOROJA: Možda dogodine budemo gostovali u Banjoj Luci, ali to još uvijek nije izvjesno. Imamo neke planove, koje još treba da razradimo, mada bih volio da do toga dođe. Imali smo poziv od Fudbalskog kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva da gostujemo povodom njihovog 100 rođendana. Nažalost, nismo uspjeli da pozitivno odgovorimo na poziv, zbog nekih ranije ugovorenih obaveza. Utakmica u Srpskoj za nas bi bio veliki fudbalski praznik.

* GLAS: Koliko se sistem takmičenja u Kanadi razlikuje u odnosu na Evropu?

BOROJA: Prvenstvo ovdje traje od maja do oktobra. Raspored je vrlo zgusnut, pa tako nekad igramo i po tri utakmice u sedmici. Zna da se desi da sa nekim klubovima odigramo i tri do četiri utakmice u toku regularne sezone. Ekipe su podijeljene u dvije divizije, a prvih osam iz svake divizije ide u osminu finala, pa tako dalje, po nokaut sistemu, do finala dok se ne dobije ime šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana